Evangelische Omroep

De Vijfde Dag over de mummie van Minnertsga

De Vijfde Dag, donderdag 6 oktober 2011 om 21.05 uur op Nederland 2

De Vijfde Dag Tijs van den Brink

Het EO-actualiteitenprogramma De Vijfde Dag onderzoekt donderdag 6 oktober de zaak van 'mummie' Rients Wolbers uit het Friese Minnetsga. In april 2006 laat hij zijn inwonende broers en zussen weten met rust gelaten te willen worden. Vier jaar later wordt hij totaal gemummificeerd teruggevonden op zijn slaapkamer. De broers en zussen zeggen vanuit hun geloofsovertuiging nooit bij Rients te hebben gekeken. De Vijfde Dag krijgt bij hoge uitzondering inzage in het Justitiedossier en ontmoet de officier van Justitie, die voor het eerst openhartig spreekt over zijn dilemma het strafrecht af te wegen tegenover de vrijheid van geloof.

Naast de focus op het mummiedilemma is er ook aandacht voor de duizenden huisartsen die donderdag in staking gaan. Veel patiënten zullen die dag voor een dichte doktersdeur komen te staan. Wat betekenen de bezuinigingen voor artsen en patiënten van bijvoorbeeld de huisartsenpraktijk in Putten?

Ten slotte behandelt De Vijfde Dag het dreigende ontslag van een homodocent op de gereformeerde basisschool in Oegstgeest. Hoe gaan gereformeerde scholen om met homoseksuele docenten? Speelt de homokwestie ook op andere scholen met een christelijke signatuur? Moet de politiek zich wel bemoeien met het personeelsbeleid van bijzondere scholen?

De vierde uitzending van het nieuwe actualiteitenprogramma biedt opnieuw in 45 minuten een eigenzinnig perspectief op de waan van het moment. De onderwerpen worden behandeld met indringende achtergrondreportages van verslaggevers in combinatie met studiogesprekken.

Presentatie

Tijs van den Brink

Website

De Vijfde Dag

Contactpersoon EO-Marketing & Communicatie

Sandra Stienstra
Telefoon: (035) 647 43 79
E- mail: sandra.stienstra@eo.nl