Openbare bibliotheek Amsterdam


Exposities Centrale Bibliotheek

Hieronder een overzicht van alle tentoonstellingen die op dit moment in de Centrale Bibliotheek te zien zijn.


1 september t/m 30 november, 2e etage, vitrines Revemuseum W.F. Hermans terug in Amsterdam
Willem Frederik Hermans (1921-1995) is te gast in de vitrines van het Revemuseum. W.F. Hermans wordt beschouwd als een van de grote schrijvers van de twintigste eeuw. Zijn oeuvre is breed met titels als: Het behouden huis (1952), De donkere kamer van Damokles (1958), Nooit meer slapen (1966), Filip's sonatine (1980), Au pair (1989). In een aantal vitrines wordt aandacht besteed aan de correspondentie die W.F. Hermans en Gerard Reve tussen 1947 en 1987 met elkaar hebben gevoerd, daar zijn teksten, foto's en ansichtkaarten van bewaard.


2 september t/m 31 oktober, 2e t/m 5e etage, vitrines DESIGNMAAND
HEMA ontwerpwedstrijd 2011
Voor de 24ste editie van de HEMA ontwerpwedstrijd zijn studenten van de richting mode of productvormgeving gevraagd een écht HEMA product te ontwerpen binnen het thema 'sport en spel'. Een sportproduct, een spel dat het voor iedereen leuker en makkelijker maakt een sport te beoefenen of een spel te spelen. Binnen, buiten, waar dan ook. Er was een recordaantal van 417 inzendingen waar de jury zich in april 2011 over boog. De juryleden waren afkomstig uit zowel de wereld van design en productontwerp als mode. Samen met productspecialisten van HEMA bekeken zij de ontwerpen.


1e prijs: speurtocht Tjielp (Astrid Bontenbal, TU Delft). Met deze fraai vormgegeven vogeltjes kun je heel eenvoudig een speurtocht uitzetten in het bos. Het vogeltje zet je met de staartknijpers vast aan een tak en in de bek en de staart passen kaartjes met opdrachten. Het concept is simpel, maar de uitwerking maakt dit ontwerp echt bijzonder. De Tjielp maakt een speurtocht echt leuker en makkelijker. Het ontwerp nodigt uit om lekker naar buiten te gaan en de buurt, het park of het bos te gaan ontdekken. De jury was unaniem in haar oordeel: de tjielp is de verdiende winnaar van de ontwerpwedstrijd 2011.


2e prijs: foto safari (Vivian Baas, TU Delft). De foto safari bestaat uit een doosje met daarin kaartjes met een foto-opdracht. Daarmee ga je als groepje op pad om in een stad of dorp foto's te maken. Het resultaat deel je via social media als hyves of facebook of via een eigen pagina op hema.nl. En daarna kun je natuurlijk ook een fotoboek van je uitje samenstellen en bestellen. De foto safari blaast de ouderwetse speurtocht nieuw leven in. De foto safari is er voor kinderpartijtjes, voor bedrijfsuitjes, voor familiedagen. Kortom: voor vrijwel elke doelgroep. Het daagt je uit om je eigen stad of dorp te herontdekken en daarna krijgt het een extra dimensie door het delen van de resultaten.


3e prijs: verkeersbordbasket (Owen Thijssen, TU Delft). Niet één andere inzending bij de ontwerpwedstrijd maakte zoveel los bij de jury als de verkeersbordbasket. Het ontwerp heeft humor, is origineel en heeft vernieuwende eigenschappen. De vraag blijft of het ontwerp uit veiligheidsoverwegingen wel zou kunnen. Wat maakt de verkeersbordbasket zo controversieel? Hij maakt het mogelijk om aan elk verkeersbord een basketbalring te hangen, waardoor iedereen zijn eigen basketbalpleintje kan maken. Het werkt wonderwel en het concept past heel mooi bij het idee dat jongeren zelf zorgen voor een speelvoorziening. Maar of het veilig is? Op de verpakking staat netjes vermeld dat de basket alleen voor gebruik is `buiten bereik van de weg' en in de beschrijving wordt het ook nog duidelijk genoemd. Die vermeldingen trok de jury uiteindelijk over de streep om dit ontwerp te belonen met de derde prijs.

Nominatie publieksprijs: word eating crocodile (Matthias Hauke, Fontys Hogescholen Venlo). Deze krokodil helpt kinderen bij het leren lezen! De ontwerper was dyslectisch en zijn moeder maakte vroeger een soortgelijk `hulpje' om tijdens het lezen niet van regel te verspringen. Met de bek van de krokodil schuif je over de zin en deze wordt zo in stukken gehakt. Ieder kind leert zo beter lezen. Bovendien is de krokodil een leeshulp, liniaal en bladwijzer ineen.

De HEMA ontwerpwedstrijd bestaat al meer dan 25 jaar en is inmiddels een instituut geworden voor ontwerpers, academies en studenten. Het uitgangspunt is na al die jaren nog steeds hetzelfde: studenten aan de verschillende mode- en productopleidingen in Nederland en België stimuleren om een echt HEMA product te maken. Met de jaarlijkse ontwerpwedstrijd wil het haar maatschappelijke betrokkenheid tonen: door een bijdrage te leveren aan de praktijkvorming van studenten en door vormgeving onder de aandacht te brengen van een breed publiek.


3 september t/m 22 november, expozaal
DESIGNMAAND
Everydaygraphics
Grafisch Design Museum in de OBA
De tentoonstelling Everydaygraphics laat werk zien uit de permanente collectie van het Graphic Design Museum. De collectie in de tentoonstelling wordt gekoppeld aan recent verworven werk dat gemaakt is in de 21e eeuw. Er is gekozen voor een dwarsdoorsnede van objecten uit de collectie van het museum. Zo ontstaat er een historisch overzicht van de diversiteit van het vakgebied; van logo's, illustraties, verpakkingen, huisstijl, branding, posters, postzegels tot en met boeken.
Door verschillende objecten te laten zien uit verschillende periodes ontstaan er verbindingen tussen de geschiedenis en de toekomst van grafische beeldcultuur en ontstaan er verrassende associaties tussen deze objecten. In Everydaygraphics geven we aan hoe grafische vormgeving een gebied is waar ontwerpers persoonlijke fascinaties ontwikkelen, kleine en grote maatschappelijke discussiepunten opvoeren, kunst, vormgeving en wetenschap met elkaar verbinden en informatie vertalen naar beeld.

6 september t/m 31 oktober, jeugdetage
Fleur van der Weel
Originele illustraties voor de serie boekjes voor de allerkleinsten (vanaf 9 maanden tot ongeveer 2,5 jaar) van kinderboekenmaakster Fleur van der Weel. Onder de titels Piep! Allemaal dieren en Piep! Een nieuwe dag verschenen dit voorjaar de eerste deeltjes over Piep bij Querido. Van der Weel is onder ander bekend van de Superguppie boeken, met gedichten van Edward van de Vendel.

6 september t/m 20 september, 5e etage, hobbyplein Wijzer in geldzaken Parade
De Wijzer in geldzaken Parade is een interactieve reis door de wereld van jouw geldzaken. De tentoonstelling is bedoeld voor jong en oud en bestaat uit 4 gouden thema's: Gouden jaren na je pensioen? Tips om je geldzaken op orde te houden! Met geen goud te betalen? Is jouw spaarpot al gevuld? Met testjes, games en filmpjes op de computerschermen en op de website www.parade.wijzeringeldzaken.nl kom je alles te weten over jouw geldzaken.

6 september t/m 30 oktober, jeugdetage
Verhalen Kijken
I.s.m. Instituut voor Beeld en Geluid
In Verhalen Kijken kun je fragmenten van achter de schermen van je lievelingsfilms zien en zelfs het kostuum van Aagje of Pluk van de Petteflet aan! Videoclips, strips, tv-series, websites en films: er zijn tegenwoordig heel veel manieren om een verhaal te vertellen en met anderen te delen. Heb je ook wel eens dat je door blijft fantaseren over een verhaal dat je gehoord of gelezen hebt? Dat je precies weet hoe de hoofdpersoon eruit ziet terwijl je hem of haar nooit hebt gezien? Verhalen prikkelen onze fantasie. Soms zijn filmmakers zo onder de indruk van een boek dat ze er een film van willen maken. Ook zij laten er dan hun eigen fantasie en visie op los. Verhalen Kijken gaat over de stappen die je kunt nemen om van een geschreven verhaal een beeldverhaal te maken. Je ziet heel veel leuke voorbeelden uit al je favoriete Nederlandse boekverfilmingen.

12 september t/m 23 oktober, IHLIA-plein, 6e etage IHLIA
Iedereen = Anders
Selectie van veertien posters uit een afficheproject van eerstejaars studenten grafisch ontwerpen van de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Thema voor het ontwerp was `viering van Roze Zaterdag'.

14 september t/m 31 oktober, jeugdetage
Harmen van Straaten
Originele illustraties van kinderboekenmaker Harmen van Straaten. Van Straaten viert dit jaar zijn 15-jarig jubileum als schrijver/illustrator. Hij schreef en illustreerde o.a. de boeken over Super Jan en Spuit Elf en maakte de illustraties voor prentenboeken zoals Een opa om nooit te vergeten (van Bette Westera).

In het kader van het Brasil Festival Amsterdam:


1 oktober t/m 30 november, fotogalerij
São Paulo and the Urban Millenium
Foto's van Bas Losekoot
Straatfotografieproject in São Paulo
Op 23 mei 2007 vierde de wereld het begin van het Urban Millennium. Op deze datum leefden er wereldwijd meer mensen in de stad dan op het platteland: 3,3 miljard mensen op drie procent van het aardoppervlak. São Paulo is een van de grootste steden ter wereld, cultureel hart en economische motor van Brazilië. Ongeveer 19 miljoen inwoners op een oppervlakte ongeveer 3 keer zo groot als Parijs. Een relatief jonge stad, nog steeds moet laagbouw in het centrum plaats maken voor wolkenkrabbers voor het zakencentrum.

São Paulo is een stad waarbij haar groei voorbij gaat aan haar periferie in een mate die nog nooit eerder is waargenomen. Een stad van grote economische verschillen, waar miljonairs naast daklozen leven. Waar een klein groepje aristocraten geniet van enorme welvaart terwijl het grootste deel van de bevolking in favelas/sloppenwijken leeft. In naam van de vooruitgang creëert deze stad een ratrace waar velen niet meer aan kunnen ontsnappen. Het financiële district van de stad is een plek waar deze ratrace naar geluk het samenleven in de weg zit. De stad kreeg zo een schizofreen karakter waarvan de vele persoonlijkheden continu met elkaar in aanraking komen. Het centrum is volledig dichtgeslibd en wat veel indruk maakte op Bas Losekoot toen hij er vijf jaar geleden was, waren de grote hoeveelheid helikopters in de lucht. Rijke mensen nemen de helikopter naar het strand, 80 km verderop, of gaan ermee naar de shopping-mall. Ook banken maken veelvuldig gebruik van helikopters bij geldtransport en de politie gebruikt ze voor de patrouilles. Daarbij is São Paulo een van de weinige steden die zo dichtbij, eigenlijk middenin, het regenwoud gebouwd is. Deze prachtige omgeving met tropisch klimaat is in groot contrast met het kille zakencentrum van de stad, waar de natuurlijke rijkdom een betonnen jungle geworden is. Er zijn buitenwijken van São Paulo die wel bij de stad horen maar zich nog volledig in het regenwoud bevinden.

Losekoot's fotoserie zal het instinct en bijna dierlijk gedrag van mensen in een geciviliseerde wereld laten zien. Een surrealistische kijk op het opkomende individualisme. Het zal de vraag opwerpen, wat mensen drijft zich te blijven manifesteren in dit moderne zenuwcentrum dat voorheen een groene oase was.

Bas Losekoot is afgestudeerd in 2001 aan de Koninklijke academie van beeldende kunsten in Den Haag. Sindsdien heeft hij zich als fotograaf veelzijdig ontwikkeld. Gespecialiseerd in portret en documentaire fotografie verbeeld hij geen realiteit maar een abstractie daarvan. Zijn beelden zijn altijd onderdeel van een groter geheel en verwijzen naar de innerlijke wereld van de geportretteerde. Zo probeert hij door middel van de camera mensen beter te begrijpen. Bas verkoopt als autonoom kunstenaar regelmatig zijn werk naar aanleiding van exposities en veilingen en werkt ook in opdracht voor verscheidene magazines en reclamebureaus. Onlangs werd hij genomineerd voor de Hollands Diep Photography Award en won hij de derde prijs bij de Zilveren Camera, categorie buitenland documentair. Zijn werk was onlangs te zien op het fotofestival Naarden. Momenteel maakt hij veel series in het buitenland.


4 oktober t/m 31 oktober, 3e etage (reizenplein) IJsland tussen de regels
Foto's van Paul van Riel
IJsland is dit najaar themaland op de jaarlijkse Buchmesse in Frankfurt. Voor fotograaf Paul van Riel aanleiding om in de nazomer van 2010 een reportage te maken van dit kleine land met een grote literaire traditie.
In de hoofdstad Reykjavik, zeer recent nog gekozen tot Unesco Literatuurstad, maar ook daar buiten, fotografeerde hij op allerlei locaties niet alleen IJslanders met hun favoriete boek, maar ook bibliotheken, boekwinkels en de archieven waar het middeleeuwse literaire erfgoed van de IJslanders wordt onderzocht en geconserveerd. Ook de overrompelende natuur van het geïsoleerd liggende eiland komt aan bod.

Verwacht:

Medio 2012
Het Muizenhuis