Gemeente Venray


04 oktober 2011

Afspraken over instandhouding kleine SPOV-scholen

SPOVenray, betrokken dorpsraden en de gemeente Venray hebben gezamenlijk het `Convenant kleine scholen van SPOVenray (SPOV) in de dorpen van de gemeente Venray' opgesteld. Burgemeester en Wethouders zijn op 4 oktober akkoord gegaan met het convenant. Eerder hadden de dorpsraden en de onderwijsstichting al positief besloten.

Doel van het convenant is dat SPOV, de dorpsraden en de gemeente Venray afspraken vastleggen over hoe zij omgaan met de kleine scholen van SPOV. Als de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad van SPOVenray ook instemt, kan het convenant op 28 november worden ondertekend.

Samen verantwoordelijk

Het convenant wil ervoor zorgen dat er een heldere besluitvorming is over de instandhouding van de kleine school en de gezamenlijke verantwoordelijkheid benadrukken.

In het convenant staat onder meer hoe de partijen de kleine scholen met minder dan honderd leerlingen gaan volgen in hun ontwikkeling. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de leerlingenaantallen, de kwaliteit van het onderwijs en leegstand in schoolgebouwen. Ook de bijdrage van het dorp aan de instandhouding van de kleine school in de vorm van diensten krijgt aandacht in het convenant. Die bijdrage kan bijvoorbeeld bestaan uit menskracht voor binnenschoolse en buitenschoolse activiteiten en facilitaire ondersteuning.

Aanbeveling uit adviesrapport

Het opstellen van een convenant was één van de vijftien aanbevelingen uit het adviesrapport `Zoeken naar mogelijkheden, met aandacht voor belemmeringen'. Dit rapport kwam ruim een jaar geleden tot stand naar aanleiding van een notitie van SPOV gericht op de toekomst van de scholen in Venray. De gemeenteraad stemde er vorig jaar november mee in.