Ingezonden persbericht


04 oktober 2011
Persbericht

Nederlandse presentatie tijdens Beijing Design Week 2011 grote publiekstrekker

SMART CITIES, HEALTHY CITIES, de Nederlandse inzending aan de Beijing Design Week, is gisteren succesvol afgesloten. De Dutch Design Generator op het hippe 751 terrein in Beijing bevatte met 2200 m2 de grootste landenpresentatie van dit evenement. Chinese pers en publiek bleken zeer enthousiast over inhoud en uitstraling van het getoonde; in het laatste weekend puilde het gebouw uit van de bezoekers.

De presentatie Smart Cities, Healthy Cities vond plaats van 25 september tot 3 oktober tijdens Beijing Design Week (BJDW), het belangrijkste designevenement van China. Nederland nam een prominente plaats in met de Dutch Design Generator: een voormalige energiecentrale in 751 D*Park met drie verdiepingen vol Nederlandse architectuur, design en mode.

Het thema 'Smart Cities, Healthy Cities' richtte zich op slimme concepten en duurzame toepassingen voor de toekomstige stad, die tot uiting kwamen in tentoonstellingen, conferenties, film- en boekpresentaties en het werk van de Nederlandse bedrijvendelegatie. Bij elkaar toonden ze hoe ontwerpers kunnen bijdragen aan de duurzaamheid en leefbaarheid van onze snel verstedelijkende omgeving. Naast duizenden Chinese en buitenlandse bezoekers trok de Dutch Design Generator vertegenwoordigers van meer dan 50 plaatselijke en internationale media. De 23 deelnemers aan de bedrijvendelegatie legden nuttige contacten met het lokale bedrijfsleven en ontvingen reeds enkele opdrachten.

Nederlands-Chinese samenwerking

Op zondag 25 september openden Rudolf Bekink, de Nederlandse ambassadeur in China, Aric Chen, creatief directeur BJDW, en Christine de Baan, programma directeur van Dutch Design Fashion Architecture (DutchDFA) officieel de Dutch Design Generator.

Op dinsdag 27 september ondertekenden Michel de Boer, voormalig creatief directeur van designstudio Dumbar, en Huang Gang van onderwijsbedrijf Ambow, een overeenkomst om in Beijing een Dutch Design College op te zetten. "Dutch Design is wereldwijd een begrip. We willen met een vierjarige opleiding, waarvan de laatste 2 in Nederland, internationaal talent bij elkaar brengen. Onze Chinese afgestudeerden worden zo ambassadeurs voor Nederlandse vormgeving." aldus de Boer, die in samenwerking met Nederlandse en Chinese academies de plannen verder gaat uitwerken.

Op donderdag 29 september opende burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven officieel de tentoonstelling Liberation of Light, samen met de resultaten van de internationale 'OpenLight' studio, een samenwerking tussen het Intelligent Lighting Institute uit Eindhoven en de Tsinghua Universiteit Beijing. Diezelfde dag ondertekenden, onder toeziend oog van burgemeester Van Gijzel, Aric Chen (Beijing Design Week) en Robert Jan Marringa (Design Cooperation Brainport) een samenwerkingsovereenkomst tussen Beijing Design Week en Dutch Design Week.

Tentoonstellingen

Connecting Concepts, een coproductie van Premsela, het Nederlands Architectuurinstituut en Design Cooperation Brainport, bevatte dertig objecten die op grond van hun designconcepten, processen en disciplinaire kruisbestuiving de aard van de Nederlandse vormgeving lieten zien. Naast Marcel Wanders' geknoopte stoel, de layers tafel van Richard Hutten, werd werk van grafisch ontwerpstudio Thonik en modeontwerper Alexander van Slobbe getoond.

De tentoonstelling Liberation of Light gaf een voorproefje van mogelijke toekomstige toepassingen van LED-verlichting en toonde werk van Philips, Plantlab, 'Dune' van Daan Roosegaarde en 'Breathing Cloud' van Dorette Sturm. Liberation of Light werd geproduceerd door Yksi Expo en Design Cooperation Brainport.

De NEXT presentatie deed in beeld en woord verslag van een groter internationale masterclass over de toekomst van Beijing, waarbij vier Chinese en vier Nederlandse ontwerpopleidingen betrokken waren, waaronder het Centrel Academy of Fine Arts (CAFA) Beijing, de Why Factory (TU Delft Bouwkunde), Design Academy Eindhoven.

De Book Lounge met meer dan tachtig boeken over Nederlandse architectuur, mode en design die waren doorgereisd na hun presentatie op de Beijing Book Fair, was een groot succes, evenals de vijftig films over Nederlandse ontwerpers in de Dutch Profiles mini-cinema.

Inspirerende sprekers
Tijdens de seminars Feeding the City en City of Communication, georganiseerd door Premsela, spraken illustere Nederlandse ontwerpers als Paul Mijksenaar (oa routing Schiphol) en Martine Vledder van MVRDV. Professor Wang Min, decaan van de School of Design aan de China Central Academy of Fine Arts (CAFA) en Jacob van Rijs van architectenbureau MVRDV, spraken tijdens de themadag Next Cities, Next Education over de toekomst van de stedenbouw en het onderwijs dat nodig is voor een nieuwe generatie ontwerpers.

Het Bright Cities programma van Brainport trok de aandacht met Gertjan Meeuws van PlantLab en de kunstenaar/architect Daan Roosegaarde. Voor Taking Care of the City vertelde Julian Richardson (Desso) over cradle-to-cradle produceren, terwijl Wang Hui (Urbanus) en Irma van Oort (KCAP) veel overeenkomsten zagen in elkaars stedenbouwkundige opvattingen.

Actueel

In een commentaar op het succes van de Dutch Design Generator zei DutchDFA programmadirecteur Christine de Baan: "We zijn erg blij met de reacties van de bezoekers aan de Dutch Design Generator, zoals ze tot uiting kwamen in de Chinese media en de online sociale netwerken. Ze maken duidelijk dat de concepten en producten in de tentoonstellingen beantwoorden aan uitdagingen die nu in de Chinese samenleving actueel zijn."