Tweede Kamer der Staten Generaal

Persbericht

4 oktober 2011

De wijziging van de Wet Werk en Bijstand heeft ernstige gevolgen voor veel mantelzorgers. Dat stelt de ChristenUnie. Bovendien maakt de partij zich zorgen over de sollicitatieplicht die wordt ingevoerd voor alleenstaande ouders, en de gevolgen van de bijstandswet voor vluchtelingenjongeren.

De problemen voor mantelzorgers ontstaan door de huishoudinkomenstoets in de nieuwe Wet Werk en Bijstand. "Als bijvoorbeeld een moeder wordt verzorgd door haar werkende en thuiswonende kind, kan de moeder haar uitkering verliezen," zegt Cynthia Ortega-Martijn, Tweede Kamerlid van de ChristenUnie. "Met zo'n achteruitgang kunnen veel families het niet meer veroorloven een gezinslid mantelzorg te laten verlenen. Ze zullen dan uit moeten wijken naar professionele zorg en dat kost de overheid uiteindelijk alleen maar meer geld."

Een ander bezwaar van de ChristenUnie betreft de sollicitatieplicht voor alleenstaande ouders met jonge kinderen. Het vorige kabinet had, op aandringen van de ChristenUnie, juist een ontheffing van de sollicitatieplicht voor deze mensen geregeld, maar het huidige kabinet draait dit weer terug. Ortega roept het kabinet op af te zien van dit besluit. "Alleenstaande ouders met jonge kinderen moeten niet gedwongen worden te werken," stelt het Kamerlid. "Zij moeten ook de keuze kunnen maken om voor hun eigen kinderen te zorgen. Daarnaast blijkt de scholingsplicht waar zij wel aan moesten voldoen vruchten af te werpen. Waarom zouden we daar niet mee doorgaan?"

Het Kamerlid gaat bovendien een amendement voor vluchtelingenjongeren indienen. Een uitkeringsaanvraag voor jongeren wordt in de nieuwe Wet Werk en Bijstand pas na vier weken in behandeling genomen. De ChristenUnie wil echter een uitzondering maken voor vluchtelingenjongeren. "Tijdens hun verblijf in een opvangcentrum hebben asieljongeren te weinig budget om te kunnen sparen," vertelt Ortega. "Ze mogen niet eens werken. Hoe moeten ze dan, als ze uit het opvangcentrum komen, hun huur en eten betalen?"

/////////////////////////////////