PERSBERICHT
College van Beroep stelt NMa boete vast
Heerenveen, 4 oktober 2011 - Accell Group N.V. heeft kennis genomen van de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) waarmee de lang slepende NMa-procedure tegen Accell Group en andere fietsfabrikanten over schending van de mededingingsregels definitief is beslecht. Het CBb heeft de oorspronkelijk door de NMa aan Accell Group opgelegde boete van ¤ 12,8 miljoen bijna gehalveerd tot ¤ 6,9 miljoen, met name omdat de verweten gedragingen in 2000 geen effect op de markt hebben gehad.
Het CBb oordeelt dat de fietsenfabrikanten in de zomer van het jaar 2000 informatie hebben uitgewisseld over de effecten van valutakoersschommelingen op de kostprijzen van fietsonderdelen en dat is aangegeven dat kostenstijgingen zouden worden doorberekend. Dit zou van invloed kunnen zijn geweest op het gedrag van marktpartijen en is daarom in strijd met de mededingingsregels. Accell Group hanteert echter een zelfstandig, vastomlijnd prijsbeleid waarbij verkoopprijzen mede worden gebaseerd op kostprijzen. Het CBb erkent dat de uitwisseling van informatie in dit geval geen effect heeft gehad op de markt. Hoewel het Accell Group verheugt dat de boete om die reden bijna is gehalveerd, was de verwachting dat het CBb het uitwisselen van dergelijke algemene opmerkingen niet als een overtreding zou bestempelen.
René Takens, CEO van Accell Group: "We blijven ervan overtuigd dat we destijds, inmiddels meer dan tien jaar geleden, geen overtreding hebben begaan, maar blijkbaar is de NMa erin geslaagd de feiten zodanig neer te zetten dat de rechters een andere mening hebben. Er zijn destijds geen prijsafspraken gemaakt en zowel de NMa als het CBb erkennen dat de gestelde overtreding geen feitelijke invloed heeft gehad op de markt, maar oordelen desalniettemin dat algemene opmerkingen over het doorberekenen van kostenstijgingen in de zijlijn van een reguliere bijeenkomst als overtreding tegen de mededingingsregels moet worden gezien. Uiteraard hadden we op een betere uitkomst gehoopt, maar we zijn blij dat de boete is gehalveerd en de procedure, die al sinds 2000 loopt, ten einde is."
De uitspraak beïnvloedt de operationele gang van zaken niet en de gevolgen op de financiële resultaten van Accell Group zijn beperkt. Na de uitspraak van de rechtbank Rotterdam en in lijn met de IFRS-accounting standaarden heeft Accell Group in 2007 al een voorziening genomen van ¤ 4,6 miljoen.
/ / / / / / / /
Profiel Accell Group
Accell Group richt zich internationaal op de midden- en hogere segmenten van de markt voor fietsen, fietsonderdelen & accessoires en fitnessapparatuur. De groep is in Europa marktleider op de fietsenmarkt. Kwaliteit, innovatie en herkenbare toegevoegde waarde zijn sleutelbegrippen in de marktbenadering. Naar de consument wordt dit vertaald met een breed en sterk merkenportfolio, een samenstelling van internationale topmerken en nationaal bekende merken, veelal met een lange traditie. Accell Group opereert dicht op de markt: de verkoop vindt, mede in verband met de hoge toegevoegde waarde en de vele innovaties, voornamelijk plaats via gespecialiseerde vakhandel.
De bekendste merken van Accell Group zijn Batavus, Koga, Sparta, Winora, Hai Bike, Ghost, Lapierre, Atala, Redline, Tunturi en XLC. Accell Group heeft productievestigingen in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Hongarije en Turkije. De aandelen Accell Group worden verhandeld op de officiële markt van NYSE Euronext te Amsterdam en zijn opgenomen in de Amsterdam Small Cap Index (AScX).
De omzet bedroeg in 2010 ¤ 577,2 miljoen (2009: ¤ 572,6 miljoen) en de nettowinst ¤ 36,4 miljoen (2009: ¤ 32,7 miljoen). De omzet is als volgt verdeeld over de kernmarkten: Nederland (39% van de omzet), Duitsland (25%) en Frankrijk (9%). Andere Europese landen, waaronder België, Denemarken, Finland, Oostenrijk, Spanje en de UK nemen 19% voor hun rekening. De overige 8% van de omzet komt uit landen buiten Europa, waaronder de Verenigde Staten en Canada.
Accell Group