Gemeente Utrecht

2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
122 Vragen van mevrouw drs. N.M. van Gemert en de heer S. de Vries (ingekomen 4 oktober 2011)

SV inzake Circussen zonder wilde dieren

In Ons Utrecht van 24 augustus jongstleden is de vergunningaanvraag gepubliceerd van Circus Herman Renz voor het houden van een circus op 25 oktober en 26 oktober 2011 op de Landschapsbaan te Vleuterweide. Via de website laat de bewuste circusexploitant weten dat er in de haar voorstelling gebruik gemaakt zal worden van niet-gedomesticeerde (wilde) dieren,waaronder onder andere leeuwen en zeeleeuwen. Inmiddels is ons bekend geworden dat de vergunningsaanvraag is ingetrokken.

GroenLinks en de SP zijn niet tegen de komst van circussen in Utrecht. Circussen kunnen een vorm van vermaak zijn voor jong en oud. Een goed voorbeeld hiervan is circus CASCADE!, het kerstcircus zonder dieren van Stadsschouwburg Utrecht. Het primaire doel van circussen is het vermaken van publiek, niet het waarborgen van dierenwelzijn. Dit blijkt uit verschillende wetenschappelijke publicaties, adviezen van betrokken dierenbeschermingsorganisaties en uit recente wetenschappelijke onderzoeken in opdracht van het Ministerie van EL&I (Voormalig LNV). Uit een in 2009 gepubliceerd onderzoek van de Universiteit Wageningen, "Welzijn van dieren in reizende circussen in Nederland" (http://edepot.wur.nl/51316), blijkt onomstotelijk dat exotische dieren, die in een circus verblijven, lijden. Oorzaken hiervoor zijn gelegen in de onmogelijkheid om natuurlijk gedrag te vertonen en door verveling, gebrek aan beweging, ruimtegebrek en door de frequente, langdurige transportsituaties. Daarnaast toont het onderzoek van de Universiteit Wageningen in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen "De intrinsieke waarden van dieren in performance-praktijken" (http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/rapporten/2009/07/27/de-intrinsieke-waarde-van-dieren-in-performancepraktijken/270709-dl-1439-rapport-intrinsieke-waarde-circusdieren.pdf) aan dat de intrinsieke waarde van wilde dieren in circussen wordt aangetast. Het onderzoek stelt dat het houden van wilde dieren in circussen uit ethisch oogpunt ongewenst is, in principe verboden zou moeten worden, en de dieren in een meer aangepaste omgeving geplaatst zouden moeten worden als deze voor handen is. Daarom horen circussen die wilde dieren laat optreden, of mee laat reizen, niet thuis in onze diervriendelijke stad.

GroenLinks en de SP zien graag diervriendelijk circussen in de gemeente Utrecht, daarom de volgende vragen:


1. Is het College ermee bekend dat andere gemeenten, zoals onder andere Groningen, Eindhoven, Amsterdam en Heemskerk een voorkeursbeleid hebben ingesteld voor circussen zonder wilde dieren? Zo nee, waarom niet?


2. Is het College ermee eens dat circussen zonder (wilde) dieren een volwaardig en ethisch alternatief zijn voor circussen met (wilde) dieren? Zo ja, bent u bereid om een voorkeursbeleid in te stellen voor circussen zonder wilde dieren? Zo nee, waarom niet?


3. Is het College ervan op de hoogte dat er vele ongelukken en uitbraken plaats hebben gevonden en plaatsvinden met wilde dieren in een circus? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u bereid circussen met wilde dieren op grond van openbare orde, veiligheid van personen en goederen, of gezondheid (APV, artikel 121H, 2.A en 2.D) te verbieden?


4. Het circusleven staat ver van het natuurlijke leven van dieren af. De dieren worden er gereduceerd tot objecten ter vermaak. Bent u het eens met GroenLinks en de SP dat de aanblik van wilde dieren die gedwongen worden om kunstjes te doen een inbreuk op de goede zeden is? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u bereid circussen met wilde dieren op grond van zedelijkheid (APV, artikel 121H, 2.E) te verbieden?

---- --