Ingezonden persbericht

Kempen Capital Management pleit voor hefboom-constructie noodfonds
- Operationeel risicomanagement cruciaal voor beleggers
- Economische groei Eurozone komende vijf tot tien jaar slechts 1- 1,5%

Amsterdam, 4 oktober 2011 - De slagkracht van het Europese noodfonds moet flink omhoog. Een aanpak zoals in Amerika vlak na de ondergang van zakenbank Lehman Brothers in 2008 kan daarbij soelaas bieden. De verhoging van het fonds waarover Europese parlementen zich op dit moment buigen, zal in elk geval niet voldoende zijn. Daardoor houdt de onrust op de financiële markten aan. Voor beleggers is operationeel risicomanagement in deze periode meer dan ooit cruciaal. Zij moeten niet alleen oog hebben voor waar ze hun geld in beleggen, maar ook met welke partijen ze in zee gaan.

Die boodschap gaf vermogensbeheerder Kempen Capital Management vandaag af tijdens een perslunch in Amsterdam. Volgens de bank moet de armslag van het Europese noodfonds zeker met een factor vijf worden vergroot. Chief Investment Officer Lars Dijkstra pleitte voor een 'creatieve aanpak' naar het voorbeeld van TARP (Troubled Asset Relief Program), een Amerikaans fonds met een omvang van 700 miljard dollar dat in 2008 werd opgezet onder de toenmalige minister van Financiën Henry Paulson. "De 700 miljard diende als eigen vermogen om leningen mogelijk te maken en blijkt achteraf per saldo geld opgeleverd te hebben in plaats van gekost," zei Dijkstra. "Zoiets moet er in Europa ook komen: een soort hefboomconstructie die afschrikwekkend genoeg is en waarmee de politiek de financiële markten een stap voor is."

Solide onderpanden
Een verdere verhoging van het huidige noodfonds zal niet voldoende blijken om de problemen in landen als Spanje en Italië op te lossen. Een Europese variant van TARP zal vooral gericht moeten zijn op de systeembanken. Door bijvoorbeeld Franse banken van nieuw preferent aandelenkapitaal te voorzien is ook de kans dat Frankrijk zijn AAA-status behoudt veel groter. Indien dit vangnet gereed is kunnen de schulden van landen als Griekenland en Portugal flink afgeschreven worden. Tenslotte moeten de perifere landen natuurlijk overschotten op hun lopende begrotingen zien te realiseren en de concurrentiepositie structureel verbeteren. Snel zal dit overigens niet gaan. Kempen Capital Management houdt voor de komende vijf à tien jaar rekening met een economische groei van slechts 1-1,5 procent per jaar.

Gezien het nog steeds fragiele beeld is het voor beleggers meer dan ooit zaak om niet alleen oog te hebben waar ze hun geld in beleggen, maar ook met welke partijen ze hun transacties afsluiten. Directeur Fiduciair Management Jan Bertus Molenkamp van Kempen Capital Management wees in dat verband op het risico dat beleggers lopen als ze bij banken swaps afsluiten, bijvoorbeeld om het renterisico afdekken. Het onderpand dat banken afgeven, zoals in de vorm van staatsobligaties, moet solide zijn. "Dat moet je als belegger constant in de gaten houden," zegt Molenkamp, die het belang onderstreept van een gedegen operationeel risicomanagement. "Een aandeel kan zich misschien nog herstellen, maar aan een failliete tegenpartij heb je helemaal niets."

Langetermijninvesteringen pensioenfondsen
Door de malaise op financiële markten zullen volgend jaar meer pensioenfondsen dan in 2011 niet kunnen indexeren, verwacht Kempen Capital Management. Het onlangs gesloten pensioenakkoord biedt echter wel perspectieven. Probleem met het huidige stelsel is dat pensioenfondsen steeds (meer) gedwongen worden om maatregelen te nemen op basis van dagkoersen. Het Financieel Toetsingskader, dat zich puur richt op de nominale waarde, is wellicht risicomijdend op de korte termijn; op de lange termijn verhoogt het de risico's om geen indexatie meer te kunnen geven. Een nieuw pensioenakkoord moet de fondsen meer ruimte geven en de weg vrijmaken voor langetermijninvesteringen.



Ingezonden persbericht