Promotie: Gemilitariseerde jongeren in Ivoorkust
Promotie Internationale ontwikkelingsstudies
dinsdag 4 oktober, 10.00 uur
Het conflict dat in Ivoorkust tussen 2002 en 2007 woedde tussen regeringstroepen en rebellen heeft geleid tot de militarisering van veel jonge burgers die toetraden tot beide vijandelijke kampen, vooral in het westen van het land. Het is met name interessant dat veel van deze jongeren een rol van 'forenzende' militair hadden, waarbij periodes van semimilitair werk onder enige vorm van krijgshiërarchie werden afgewisseld met periodes thuis waarin zij in een bijna alledaagse routine vervielen. Dit werd vooral karakteristiek voor de Ivoriaanse oorlog toen het verworden was tot een situatie van 'geen vrede, geen oorlog' waarbij geweld sporadisch nog opflakkerde, maar uitsluitend tijdens bepaalde periodes en binnen bepaalde contexten. Magali Chelpi-den Hamer deed onderzoek naar de verschillende processen die leidden tot de militarisering en demilitarisering van jongeren. Ze deed dit in een context waarin de grenzen tussen de militaire, burgerlijke en humanitaire arena's nooit strikt zi
jn geweest en wisselden al naar gelang de conflictfase, het sociale netwerk van het individu in kwestie en de mate waarin er van lokale werving sprake was.
Mw. M.L.B. Chelpi-den Hamer: Militarized Youths in Western Côte d'Ivoire:
Local processes of mobilization, demobilization, and related humanitarian interventions (2002-2007). Promotoren zijn mw. prof. dr. I.S.A. Baud en dhr. prof. dr. J.P.Chauveau (IRD - Institut de recherche pour le développement, Frankrijk).
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.
Meer aandacht emotioneel functioneren door gebruik KvL-gegevens tijdens consult
Promotie Geneeskunde
vrijdag 7 oktober, 10.00 uur
Vivian Engelen onderzocht de effectiviteit van het gebruik van de Kwaliteit van Leven (KvL)-gegevens tijdens een medisch consult. Vlak voor de afspraak met de kinderoncoloog vulden kinderen een digitale KvL-vragenlijst in. Het gebruik van dit profiel tijdens het consult leidde tot meer aandacht voor het emotioneel en psychosociaal functioneren, zonder dat het bezoek langer duurde. Er werden meer emotionele problemen gesignaleerd. Daarnaast verbeterden het zelfvertrouwen, familieactiviteiten en psychosociaal functioneren van vijf- tot zevenjarigen. Er trad geen verbetering op in tevredenheid over de communicatie tijdens het consult.
Mw. V. Engelen: Monitoring Quality of Life in Pediatric Oncology Practice. Promotor is dhr. prof. dr. H.N. Caron.
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.
Universiteit van Amsterdam