Simon Critchley spreekt Radboud Lecture (vh Thomas More Lezing) uit
Tragedy’s Philosophy - Philosophy’s Tragedy. Over tragedie als instrument om de wereld te begrijpen
Nijmegen, 20110909 -- Volgens de beroemde Britse filosoof Simon Critchley is het begrip tragedie realistisch. Dit in tegenstelling tot de filosofie. Critchley stelt dat het begrip tragedie kan helpen sociale en politieke conflicten te begrijpen en ethisch te doordenken. Zo wordt het een instrument om onze wereld te begrijpen. Simon Critchley spreekt hierover in de Radboud Lecture, voorheen Thomas More Lezing, van het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen. De lezing vindt plaats op dinsdag 4 oktober 2011 van 20.00 - 22.00 uur in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2. www.ru.nl/sp/critchley
De Radboud Lecture is de voortzetting van de Thomas More Lezing onder een andere naam. Eerdere sprekers van de Thomas More Lezing: Abram de Swaan, Frank Furedi , Avishai Margalit, Michael Walzer, Jonathan Israel, Susan Neiman, John Gray, Alain Finkielkraut, Michael Ignatieff, Peter Sloterdijk, Gianni Vattimo.
Het leven is onzeker, ambivalent, tegenstrijdig, onbegrijpelijk, vol emoties en beperkingen. In situaties waarin we moeten kiezen tussen twee kwaden, wordt dit pijnlijk duidelijk. Soms worden we gedwongen te handelen, maar elke handeling, hoe goed bedoeld ook, heeft ook kwade gevolgen. De Engelse filosoof Simon Critchley noemt dat tragedie. De tragedie is een extreme confrontatie met ons eigen lijden en dat van anderen.
Traditioneel probeert de filosofie de heftige gevoelens die door de tragedies van het leven worden opgeroepen te verklaren en te matigen. Dat doet echter geen recht aan de realiteit. Volgens Simon Critchley is dat de tragedie van de filosofie.
Simon Critchley (1960) is hoogleraar Filosofie aan The New School University in New York. Hij studeerde filosofie en promoveerde op een proefschrift over de ethiek van het deconstructivisme van Levinas en Derrida. Hij vervulde gasthoogleraarschappen over de hele wereld. Opvallend aan Critchley’s vele publicaties is hun prikkelende originaliteit en de breedheid van onderwerpen, variërend van ethiek, nihilisme en poëzie tot humor, anarchisme, avantgarde kunst en politieke theologie. Critchley heeft een sterke affiniteit met de ‘continentale’ filosofie van Franse deconstructivisten en Duitse filosofen als Heidegger.
Evert van der Zweerde, hoogleraar Politieke filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is gespreksleider en interviewt Critchley na afloop van zijn lezing.
Meer informatie en inschrijven op www.ru.nl/sp/critchley