Ingezonden persbericht


Middenveld zet tanden in financiële crisis
Netwerk Vlaanderen pleit voor meer interactie tussen politici, middenveld en economen

Brussel, 4 oktober 2011 - De financiële sector is te belangrijk om over te laten aan de financiële sector zelf. Vanuit die overtuiging organiseerde de NGO Netwerk Vlaanderen 28 september een studiedag voor politici en vakbondsmedewerkers. Economen Koen Schoors, Ivan Van de Cloot, Karel Williams en Freddy Van den Spiegel gaven hun visie op de financiële crisis. Doel: het middenveld inzicht geven in het bankwezen, zodat de samenleving haar greep erop kan herwinnen.

Netwerk Vlaanderen stelt vast dat heel de samenleving getroffen wordt door de gevolgen van de financiële crisis, maar dat het technici uit de financiële sector zelf zijn die de pen vasthouden bij het uitwerken van de oplossingen. Nochtans zijn de keuzes die gemaakt moeten worden eerst en vooral maatschappelijke keuzes. Wat zijn de belangrijkste financieringsnoden van de samenleving? Welk bankenlandschap hebben we daarvoor nodig? Voor welke bankactiviteiten willen we in geval van nood ons belastinggeld inzetten? Keuzes die we maar best ook op nationaal niveau maken. Want alhoewel de grote lijnen van de bankwetgeving op Europees niveau uitgewerkt worden, zijn we nationaal niet geheel onmachtig.

Supervisoren met tanden, grotere buffers en minder astrologie De sprekers brachten elk hun analyse van de crisis. Zo signaleert Ivan Van de Cloot problemen met de te kleine kapitaalbuffers van banken en de slechte berekening van de risico's ("astrologie"). Ook Koen Schoors vestigde de aandacht op het tekort aan eigen kapitaal. Kapitaal dat kan opgebouwd worden door bijvoorbeeld de komende drie jaar geen dividenden uit te keren. Beiden wezen op het risico dat het vermengen van investeringsbankieren en het klassiek bankieren met zich meebrengt. Ivan Van de Cloot stelde dat België zich moet gedragen als de beste leerling uit de klas, om de risico's van de belastingbetaler weg te houden en eerlijke concurrentie een echte kans te geven. Koen Schoors hekelde het ondermaats toezicht: "Het zijn supervisoren zonder tanden."

De Brit Karel Williams stelt dat de werkelijke motor voor een koerswijziging bij een breed gedragen politieke beweging ligt. Het debat rond de financiële crisis moet volgens hem uit handen van de elites worden gehaald, die geïsoleerd van de samenleving hervormingen bedisselen. Het financieel systeem kan pas dan worden hervormd naargelang de noden van de samenleving.

Aan het slot werd het belang van samenwerking door diverse aanwezigen benadrukt. Netwerk Vlaanderen deed toen ook nog een oproep aan de politiek. Deze zou bij de verdere uitwerking van de bankwetgeving het middenveld meer moeten betrekken: bijvoorbeeld bij het debat over het bankenlandschap dat we nodig hebben.

--
Einde persbericht



Ingezonden persbericht