Gemeente Zoetermeer

Legestarieven omgevingsvergunning omhoog

Na behandeling in de vergadering van 4 oktober 2011 stelt het college van B&W voor om de tarieven voor leges van de omgevingsvergunning voor bouwen per 1 januari 2012 te verhogen. Door de terugloop in de grote nieuwbouwprojecten in Zoetermeer en de economische recessie worden er minder grote bouwplannen uitgevoerd.
De kostendekkendheid van de leges voor bouwvergunningen is nu gedaald tot 74%. Het collegevoorstel maakt deel uit van de begrotingsbehandeling in de gemeenteraad in november 2011.

Voorgesteld wordt de leges voor een omgevingsvergunning voor een bouwproject met een bouwsom onder 3000 euro op 1 januari 2012 te laten stijgen van 88,32 euro naar 100,09 euro. Voor een bouwsom van 3000 tot 50.000 euro gaat het tarief omhoog van 1,5% naar 1,7% van de bouwsom. Voor een bouwsom boven de 50.000 euro gaat het tarief omhoog van 1,7% naar 2,2% van de bouwsom.

Zoetermeer in de middenmoot
De verwachting is dat ook in de komende jaren het aandeel van de grote bouwprojecten op een lager niveau komt te liggen. Met de verhoging van de legestarieven komt de kostendekkendheid de komende twee jaar uit op 85%. De huidige tarieven zijn landelijk gezien relatief laag. Met de voorgestelde tariefsverhoging zullen de tarieven van de gemeente Zoetermeer in vergelijking tot andere gemeenten in de middenmoot uitkomen.

Patrick van Domburg, wethouder vergunningverlening, bouwen, wonen en milieu: "Sinds 2008 zijn de tarieven niet verhoogd. De nu voorgestelde tariefsverhoging is aanzienlijk, maar de kostendekkendheid blijft nog steeds ruim onder de 100% en ten opzichte van vele gemeenten steken we gunstig af".