Gemeente Berkelland


Samen aan het landschap werken: effecten in buitengebied al snel zichtbaar

Het afwisselende landschap in Berkelland wordt door bewoners en toeristen zeer gewaardeerd.

natuur

Langs de Berkel geniet men van het open landschap terwijl meer naar het oosten het kleinschalige landschap met slingerende weggetjes, verspreid liggende bebouwing en landschapselementen zoals houtwallen de aandacht trekt. Om deze afwisseling te behouden, is onderhoud nodig. Veel vrijwilligers en grondeigenaren zetten zich hier al voor in. De gemeente en de agrarische natuurverenigingen ondersteunen met advies en soms is ook subsidie mogelijk.

Jan Luc van Eijk, adviseur Groen, Natuur en Landschap bij de gemeente is blij met de afspraak tussen de gemeente Berkelland en de provincie Gelderland om de landschapskwaliteit te vergroten. "Door financiële steun van de provincie is het mogelijk om projecten uit te voeren die belangrijk zijn voor de verschillende functies in het buitengebied. Zoals landschap, natuur, recreatie en cultuurhistorie. De projecten worden vaak ingediend door de agrarische natuurverenigingen maar particulieren kunnen ook zelf contact opnemen met de gemeente. Bijvoorbeeld voor de aanleg of het herstel van houtwallen, poelen, singels, knotwilgen, hakhoutbosjes en grotere hoogstamfruitboomgaarden. Het gaat dus alleen om landschapselementen buiten de tuin of het erf. Per aanvraag bekijken we wat mogelijk is, het is altijd maatwerk. "

Agrarische natuurvereniging helpt particulieren

Binnen de gemeente Berkelland zijn twee agrarische natuurverenigingen actief. De VAN Berkel en Slinge en `t Onderholt. Deze verenigingen bemiddelen in kennis en menskracht zoals Wilfried Klein Gunnewiek van de VAN dat verwoordt. "Wij denken mee over landschapsprojecten, we ondersteunen bij de subsidieaanvraag en helpen ook bij de uitvoering. Wij hebben mensen uit het gebied die werken voor mensen in het gebied. Zij hebben de nodige opleidingen gevolgd om in het landschap te werken. Zij kennen de planten en dieren maar weten ook wat nodig is om veilig en verantwoord te werken. We werken er hard aan om het landschapsonderhoud rendabel te maken. Bijvoorbeeld door de houtwaarde omhoog te krijgen. Op dit moment zijn we nog afhankelijk van subsidie om alle projecten te onderhouden. Daar vervullen wij vaak een bemiddelende rol in als vereniging."

natuur2

De gemeente is blij met de inzet van de vrijwilligers en de grondeigenaren om het landschap te onderhouden. Komende winter zal bijvoorbeeld een houtwal hersteld worden waarvan nu alleen de oude eiken nog over zijn. Dat betekent dat over een lengte van ongeveer honderd meter verschillende soorten worden aangeplant zoals wilde liguster, lijsterbes, sleedoorn en hazelaar. Om vraat door het vee te voorkomen wordt ook een raster geplaatst.

Diversiteit staat voorop

Wilfried: "Elk jaar werken we aan heel mooie projecten. We hebben zo'n vierhonderd leden die zich sterk maken voor het landschap in het gebied. We werken bijvoorbeeld aan karakteristieke elementen zoals een grote boomgaard met een grasland met kruiden eronder. Dat is weer een ideale plek voor vogels en insecten. Soms wordt ook een naaldbos omgevormd naar loofbos omdat daar de biodiversiteit veel groter is. In een naaldbos is namelijk vrijwel geen ondergroei. We kijken samen met de eigenaren altijd heel goed naar wat er past in het gebied en of het voor de boer ook in evenwicht is. Een boer gaat uit van efficiënt gebruik van de grond maar gelukkig is het vaak zo dat de slechte stukken voor de boer, juist de betere plekken zijn voor de natuur."

Kleine toevoeging, direct effect

Nienke Welle uit Ruurlo is verrast over het positieve effect op dieren en planten. "Wij zijn hier in 2008 komen wonen en zijn stap voor stap aan de slag gegaan met de aanleg van landschapselementen. Alle aanplant is dus nog nieuw en relatief klein maar het oogt toch al mooi. Waar vroeger maïs stond, staat nu gerst. En dit voorjaar hadden we kwartels in de gerst en een paar nesten fazanten! We hebben subsidie ontvangen voor de aanleg van een grote boomgaard. De eerste oogst was bescheiden (een paar walnoten, één peer en enkele pruimen) maar het begin is er. De laan met Lindes die we hebben aangelegd, geeft de oude loop van de weg aan. Zo houden we de geschiedenis van het gebied een beetje in stand.

De agrarische vereniging 't Onderholt is nauw betrokken bij andere projecten in het buitengebied in de buurt van Ruurlo. Hier in de buurt gaan de komende tijd meer projecten van start zoals de aanleg van een poel, een fruitboomgaard en een mooie houtsingel."

Meer weten?

Wilt u meer weten over landschapsonderhoud of de aanleg van landschapselementen en over subsidiemogelijkheden? Dan kunt u contact opnemen met één van de agrarische natuurverenigingen of met de gemeente Berkelland.


- Vereniging Agrarisch Natuurbeheer Berkel en Slinge, Wilfried Klein Gunnewiek, 0545-477587


- Agrarische natuurvereniging `t Onderholt (projecten omgeving Ruurlo), Wilfried Berendsen, 0575 - 55 05 93


- Gemeente Berkelland, Jan Luc van Eijk, 0545-250282