Gemeente Rotterdam

zelfredzaamheid en arbeidsparticipatie leidend in aanvalsplan armoede feijenoord

04 oktober 2011 | Deelgemeente Feijenoord | nieuwsbericht

Het Aanvalsplan Armoede van de deelgemeente Feijenoord voor 2011 - 2014 is gereed.

De ambitie is hoog en de urgentie is groot om de omvangrijke problemen aan te pakken. De deelgemeente wil samen met haar partners op een realistische manier kansen creëren met en voor de bewoners. Arbeidsparticipatie en zelfredzaamheid zijn hierin leidend.

Ondanks de nieuwe bezuinigingen en koerswijzigingen stelt het deelgemeentebestuur met dit aanvalsplan armoede centraal in haar beleid. Tegelijkertijd ziet zij zich gesteund door het nationaal programma Kwaliteitssprong op Zuid. Waarin het Rijk gevraagd is financiële bijdragen te leveren voor het wegwerken van de achterstanden in Rotterdam Zuid.

Aanvalsplan
Het aanvalsplan is helder. "Talentontwikkeling, zelfredzaamheid, arbeidsparticipatie, het leren rondkomen met een laag inkomen, en een sluitende aanpak schulddienstverlening zien wij als de krachtigste oplossingen om vooruit te komen," zegt dagelijks bestuurder Turan Yazir van de deelgemeente Feijenoord. "Met de uitkomsten uit de recente onderzoeken, de resultaten van de werkconferentie en de adviezen van de Taskforce Armoedebestrijding, weten we beter waar en waardoor de armoede wordt veroorzaakt en hoe we de bewoners kunnen ondersteunen. Uiteindelijk ligt de oplossing bij de bewoner zelf, die geven we handvatten om zelf in beweging te komen en stapsgewijs de regie over zijn eigen leven beter in de hand te krijgen, de juiste financiële keuzes te maken, kansen te zien en zijn talenten te benutten," stelt de portefeuillehouder.

Wijkwerkcentrum
De komst van het Wijkwerkcentrum (voorlopige werktitel) is nieuw en is één van de hoofdpunten in het aanvalsplan. Het Wijkwerkcentrum is een laagdrempelig informatie- en adviespunt voor bewoners die zoeken naar (vrijwilligers)werk, maar bovenal een netwerkorganisatie. Met stedelijke en lokale partijen regelt het Wijkwerkcentrum (nieuwe) participatiebanen en stimuleert mensen als zij daar klaar voor zijn, een volgende stap richting werk te zetten. Ze maakt afspraken met ondernemers, bedrijven en opleidingsinstituten om werkervarings- en arbeidsplekken te creëren en te zorgen dat gemotiveerde Feijenoorders aan de slag kunnen.

Aanvullende informatie

Kijk op de projectenpagina voor het Aanvalsplan