FNV

FNV Bondgenoten: maatregelen nodig om risico's nachtarbeid in te perken

04-10-2011

In Nederland werkt 1,1 miljoen mensen in de nacht, zo'n 16% van de beroepsbevolking. Regelmatig 's nachts werken kan grote gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Zeker nu de vergrijzing toeslaat, is het zaak maatregelen te nemen om de risico's in te perken. Dat zegt FNV Bondgenoten in het rapport 'Licht op de nacht - Nachtarbeid en gezondheidsbeleid', dat vandaag wordt gepubliceerd. Het rapport inventariseert de gezondheidsrisico's van werken in de nacht en stelt maatregelen voor om die risico's te beperken. "De mens is geen nachtdier, " zegt Sam Groen, beleidsadviseur Arbeidstijden bij FNV Bondgenoten en medeauteur van het rapport. "Zo leidt verstoring van de biologische klok bij onregelmatige en nachtarbeid vaak tot veel korter slapen, maar ook slecht slapen en vaak wakker worden. Ook leidt het onregelmatige leefpatroon dat bij ploegendiensten met nachtdiensten hoort, tot een verhoogde kans op maag- en darmstoornissen, hart- en vaatziekten en mogelijk zelfs kanker. Bovendien leidt het vaak tot ongezonde leefgewoonten die die risico's nog eens versterken."

Slaapdronken Het inperken van die gezondheidsrisico's kan op veel manieren. In de eerste plaats natuurlijk door nachtdiensten zelf te verminderen. Maar bijvoorbeeld ook door het optimaliseren van de bezetting, het verbeteren van werkroosters, voorlichting van werknemers en management. "En door het verbeteren van de veiligheid van het woon-werkverkeer, " zegt Groen. "Na een nacht werken is je alertheid een stuk minder, vergelijkbaar met de alertheid die je hebt als je de maximaal toegestane promillage in je bloed hebt. Je bent dan letterlijk slaapdronken. Dat kan gevaarlijke situaties op de weg veroorzaken." Ook een belangrijke oplossing is het geven van zeggenschap aan werknemers over hun werkrooster. Onderzoek wijst uit dat dit tot meer tevredenheid en betere slaap leidt bij werknemers.

Arbeidstijdenwet Groen: "De Arbeidstijdenwet wordt volgend jaar geëvalueerd. Ons rapport laat zien dat de normen voor het werken in de nacht aanscherping verdienen. We willen dat het werken in de randen van de nacht wordt beperkt. De afwijking van de normen voor het aantal te werken nachtdiensten en nachturen moet worden beperkt, en dan alleen als er een RI&E is gemaakt. De handhaafbaarheid van de normen moet worden verbeterd, en ook de daadwerkelijke handhaving door de Arbeidsinspectie zelf. En bij aanstelling in een functie met nachtdienst, en daarna om de twee jaar, moet een medisch onderzoek verplicht worden, met specifieke aandacht voor het onregelmatige en nachtdienstkarakter van het werk."