NCRV

Veel jongeren betalen hun zorgpremie niet

Ingezonden door NCRV op 4 oktober, 2011 - 11:52


dinsdag 04 oktober 2011 - 21:05 uur
Zender:
Nederland 2

Vanavond in het NCRV-programma Altijd Wat aandacht voor het feit dat veel jongeren hun zorgpremie niet meer kunnen betalen. Dat blijkt uit cijfers van het College voor Zorgverzekeringen. In totaal staan bij het College voor Zorgverzekeringen ruim 300.000 wanbetalers geregistreerd. Deze groep heeft een half jaar of langer geen premie betaald. Zeventien procent daarvan valt in de leeftijdscategorie van 18 tot 25 jaar. Volgens het college gaat het om ruim 50.000 jongeren.

Nadja Jungmann, lector recht & schulden aan de Hogeschool Utrecht reageert geschokt: "Dat aantal is schrikbarend hoog. Het betekent dat jongeren zich er onvoldoende van doordrongen zijn dat het belangrijk is om je zorgpremie te betalen. Maar het is ook een signaal hoe breed de schuldenproblematiek is onder jongeren."

Jongeren hebben vaak niet in de gaten dat ze vanaf hun achttiende zelf premie moeten gaan betalen. Ook weten ze niet dat ze zorgtoeslag moeten aanvragen. Bovendien heeft deze groep vaak schulden of andere financiële problemen. Daardoor kunnen jongeren veel vaste lasten niet betalen, waaronder hun zorgverzekering.

Zorgverzekeraars krijgen vanuit het hele land dagelijks honderden verzoeken van klanten voor een betalingsregeling. En dat aantal stijgt. Sinds 2006 geldt in Nederland een verzekeringplicht. Het idee is dat niemand van zorg verstoken mag blijven.

Bekijk hier alvast een fragment.

Programma:
Altijd Wat
Website:
http://altijdwat.ncrv.nl