Centraal Bureau Levensmiddelen


persbericht

4 oktober 2011 Brussel gooit afgedankte apparaten bij de supermarkten over de schutting

---

Het CBL heeft in een brief haar stemadvies gegeven aan de Nederlandse Europarlementariërs die op 4 oktober stemmen over de richtlijn Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur (AEEA). Het belangrijkste advies is om de Nederlandse winkels niet te veranderen in een afvalstraat, en de inzamelingsproblematiek niet letterlijk over de schutting van de supermarkten te gooien.

De stemming vindt plaats in de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid van het Europees Parlement. De wijziging van de richtlijn beoogt de inname en verwerking van oude elektr(on)ische apparatuur te verhogen en te verbeteren. Op dit kunnen consumenten op het moment dat ze een nieuw apparaat kopen, hun oude apparaat inleveren. Het voorstel is echter om iedere winkel die een elektrisch of elektronisch apparaat verkoopt, te verplichten alle kleine, elektr(on)ische apparaten die consumenten kwijt willen, in te nemen. De verwachting is dat consumenten hiervoor voornamelijk supermarkten zullen kiezen, omdat ze daar regelmatig komen, en deze goed met de auto bereikbaar zijn. Concreet betekent dat dat supermarkten, die bijna geen elektrische apparaten verkopen, geconfronteerd worden met allerlei oud, "branchevreemd" afval in de winkel, zoals vieze scheerapparaten of tandenborstels. Dit, terwijl in de supermarkt voedselveiligheid en hygiëne de hoogste prioriteit hebben.

"Brussel stelt normen, maar moet zich niet bemoeien met de uitvoering. Dat hun bemoeienis zelfs reikt tot op de winkelvloer gaat wel heel ver", aldus Henrieke Crielaard van het CBL.

Het CBL onderschrijft de doelstelling van de richtlijn: afval moet op een juiste manier weggegooid en zo mogelijk hergebruikt worden. Dit geldt voor oude apparaten, maar ook voor verpakkingen of producten die over de datum zijn. De branche zet zich daarom al jaren succesvol in om bijvoorbeeld kunststof op grote schaal te recyclen of bedrijfsafval om te zetten in biogas. In deze processen wordt vruchtbaar samengewerkt met nationale en lokale overheden. Het is onbegrijpelijk dat Brussel zich zo met de details bezighoudt dat ze geen oog meer heeft voor de structuren die er al zijn.

---