Rijksvoorlichtingsdienst
Fosfaat: van afvalstof tot exportproduct
Binnen twee jaar moet zo veel mogelijk restfosfaat op een milieuverantwoorde wijze in de kringloop worden terug gebracht en geëxporteerd. Dat is de kern van het akkoord dat staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) vandaag samen met 19 bedrijven en instellingen heeft gesloten.
Grondstoffenrotonde
Het ketenakkoord 'Sluiten van de nutriëntenkringloop' is een goed voorbeeld van een zogenoemde grondstoffenrotonde, zoals vorig jaar door het kamerlid Stientje van Veldhoven is bepleit. Door fosfaat terug te winnen uit rioolwater, slib en huishoudelijk GFT-afval en door mest te verwerken tot producten als kunstmestvervangers en bodemverbeteraars, kan aan een afvalproduct weer een nuttige bestemming worden gegeven. Het levert daarnaast minder afval, minder mest en veel schoner water op.
Staatssecretaris Atsma: 'Ik ben er trots op dat Nederland als eerste land ter wereld de fosfaatkringloop gaat sluiten. Met deze doorbraak slaan we drie vliegen in één klap. Ons milieu wordt schoner doordat we voorkomen dat fosfaat in het grond- en rivierwater terecht komt. Onze samenleving wordt er beter van doordat we nuttige stoffen uit voedsel, mest, slib en rioolwater gaan hergebruiken. En winstpunt voor het bedrijfsleven is dat het overschot aan fosfaat kan worden geëxporteerd.'
Innovatie
Met het ketenakkoord worden kennis en innovatie bij de betrokken sectoren gestimuleerd. De ondertekening had plaats tijdens de 'Innovatie-estafette' in Rotterdam. Het akkoord werd ondertekend door LTO Nederland, Royal COSUN, de Unie van Waterschappen, VEWIN, Twence, van Gansewinkel, VION Ingredients, HVC, Thermphos, Slibverwerking Noord -Brabant, ICL Fertilizers Europe , Wageningen University and Research centre, Deltares, het Nutrienten Management Instituut, WASTE, Aqua for All, Biorenewables Business Platform, InnovatieNetwerk, het Nutrient Platform en de rijksoverheid.
Noot voor redacties (