Ingezonden persbericht


Tijdschrift Kindermishandeling

Persbericht

4 oktober 2011

12,5 jaar Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK)

De Advies- en Meldpunten Kindermishandeling bestaan dit jaar 12,5 jaar. Een feestje waard? In een 16-pagina's dik dossier blikt TKM terug, belicht het de diverse toekomstscenario's van het AMK en komen de medewerkers van het AMK aan het woord. Want hoe is het om dagelijks geconfronteerd te worden met kindermishandeling? Lees meer hierover in Tijdschrift Kindermishandeling.

Verder in het oktobernummer van het Tijdschrift Kindermishandeling (4e jaargang, nummer 3):


- Let op recidiverende ouders! Afgelopen voorjaar beviel een meisje van 12 tijdens een schoolreisje van een kind. De vader van het meisje was al eens veroordeeld voor misbruik van een andere dochter en bleek opnieuw de fout in te zijn gegaan. Mariëlle R. Bruning, hoogleraar Jeugdrecht in Leiden pleit voor betere preventie van 'recidive'.
- Geestelijke gezondheidzorg: vaak onbekend of patiënt kinderen heeft Ggz-hulpverleners zijn nog altijd huiverig om melding te doen. En regelmatig wordt niet gecheckt of de patiënt kinderen heeft. In 2010 waren slechts 300 van de 18.000 meldingen bij de AMK's afkomstig van hen. Maar het tij lijkt te keren.
- TV-programma Over de Streep een grens te ver? In elke aflevering van Over de streep vertellen leerlingen openlijk over hun emoties en problemen. Buitenbeentjes worden bij de groep betrokken, over trauma's en mishandeling wordt gezamenlijk gehuild. Deskundigen vrezen voor de gevolgen na zo'n openbaring.
- Interview met Catherine Keyl Zij maakte een film over de langetermijneffecten van kindermishandeling. 'Het gevoel dat je er eigenlijk niet mag zijn, gaat nooit over.' Zelf is ze seksueel misbruikt toen ze elf was. Keyl: 'Geloof die kinderen alsjeblieft!'

Het Tijdschrift Kindermishandeling is een vaktijdschrift voor alle praktijk- en beleids- medewerkers en onderzoekers die betrokken zijn bij de aanpak van en zorg rond mishandelde kinderen, hun ouders en plegers van kindermishandeling. Het tijdschrift verschijnt vier maal per jaar en wordt uitgegeven door de Augeo Foundation.

Het Tijdschrift wordt gemaakt door een onafhankelijke redactie van deskundigen uit verschillende disciplines en werkvelden, ondersteund door een groep gerenommeerde vaste medewerkers en een redactieraad, bestaande uit autoriteiten uit beleid, onderzoek en praktijk. De journalistieke formule maakt het tijdschrift toegankelijk en de informatie bruikbaar voor een brede lezersgroep van professionals.