Unie van Waterschappen

Dinsdag, 4. Oktober 2011

Waterschappen sluiten Green Deal en Fosfaatakkoord

Vandaag tekenen 20 partijen, waaronder de Unie van Waterschappen, het Ketenakkoord Fosfaatkringloop met het Rijk. En minister Verhagen heeft met meer dan 50 partijen een 'Green Deal' getekend in de nieuwste Energiefabriek in Nieuwegein.

De Energiefabriek is een rioolafvalwaterzuiveringsinstallatie die energie opwekt tijdens het zuiveringsproces, en hiermee (meer dan) energieneutraal opereert. Deze energie wordt waterschapsenergie genoemd.

Waterschappen en duurzaamheid

Verduurzaming van de economie wordt concreet ingevuld door de waterschapssector. Naast het opwekken van waterschapsenergie zijn de waterschappen bezig met het probleem van grondstoffenschaarste. Zo wordt fosfaat teruggewonnen uit afvalwater.

Peter Glas, voorzitter van de Unie van Waterschappen: "Op mondiale schaal verbruiken we steeds meer energie, en in een steeds hoger tempo de slinkende voorraad grondstoffen. Naast het produceren van biogas zetten waterschappen nu concrete stappen om fosfaat terug te winnen. In Europa wordt bijna al het fosfaat geïmporteerd via kunstmest en veevoer. Uiteindelijk belandt 20 % daarvan weer in het rioolwater. Door fosfaat terug te winnen worden we minder afhankelijk van de import van fosfaaterts. Dit levert meer op dan geld: het milieu is uiteindelijk de grootste winnaar."

Fosfaat als grondstof

Het teruggewonnen fosfaat is geschikt als grondstof voor gebruik in de landbouw en voedingsmiddelensector. Fosfaten en andere van fosfaat afgeleide fosforverbindingen worden in een groot aantal dagelijks gebruikte producten aangetroffen, zoals in wasmiddel, tandpasta en frisdrank. Verder kennen fosforverbindingen een groot aantal industriële toepassingen. Ook worden fosfaten gebruikt in de agrarische sector.

Ketenakkoord Fosfaatkringloop

In het Ketenakkoord Fosfaatkringloop verklaren partijen zich gezamenlijk in te zetten om de fosfaatkringloop te sluiten en binnen 2 jaar een duurzame markt te creëren met nuttige toepassing van teruggewonnen fosfaat.

Green Deal

De Rijksoverheid wil anderen helpen bij het realiseren van lokale duurzame projecten die moeilijk van de grond komen. Dit doet ze door een 'Green Deal' aan te gaan met de samenleving. Het doel van de Green Deal is om concrete stappen te zetten naar een duurzame samenleving waarin groene energie en economische groei hand in hand gaan. Vaak gaat het om energieprojecten die zichzelf terugverdienen.

Peter Glas: "Op het snijvlak van waterbeheer, landbouw en energieopwekking heeft Nederland unieke kennis en kunde waar we de komende decennia goed gebruik van kunnen maken. Hiermee zetten we de traditie van innovatie op watergebied voort."

Lees hier meer over de Green Deal

Energy Report 2011.pdf

pdf, 844.7K, 10/03/11, 1 downloads