Gemeente Lelystad
Wethouder Jansen doet 'afhap' voor duurzaam bedrijfsrestaurant
Dinsdag 4 oktober 2011
Wethouder Jansen (links) ontvangt het eerste Broodje van de Streek in
het bedrijfsrestaurant in het vernieuwde stadhuis van Lelystad
Wethouder Wout Jansen nam maandag 3 oktober 2011 als eerste het
Flevolandse Broodje van de Streek in ontvangst. Een broodje vol lekkere
Flevolandse producten. De wethouder deed hiermee de `afhap' van het
project Milieuwinst op het Menu: een project waarmee de gemeente
Lelystad haar `voedselvoetafdruk' wil verkleinen.
Verminderen milieu-impact
Elke burger en elke instelling heeft een eigen ecologische voetafdruk.
Deze voetafdruk laat zien welke impact de activiteiten van burgers en
instellingen hebben op het milieu. De gemeente Lelystad doet, als een
van de eersten, mee aan het project `Milieuwinst op het Menu'. Een
project van het Centrum Biologische Landbouw (CBL). Centraal in het
project staat het verminderen van de milieu-impact die de productie en
consumptie van voedsel met zich meebrengt.
Acht instellingen
"We zijn heel blij dat de gemeente Lelystad dit project met ons
aangaat," aldus Jenny Pannenbecker, projectleider bij het CBL. "Op deze
manier geven zij heel concreet vorm aan hun (interne)
duurzaamheidsbeleid en worden medewerkers bewust van hun
voedselvoetafdruk op hun werkplek en ook daarbuiten." In de loop van
volgend jaar wordt bij de kantines van acht instellingen in Flevoland
gekeken op welke manieren de voedselvoetafdruk verkleind kan worden.
Broodje van de Streek
De `afhap' was ook de feestelijk opening van de nieuwe
bedrijfsrestaurant van het recent verbouwde stadhuis. Samen met
cateraar ISS, die hun Company Kitchen formule in het stadhuis voert, en
in het kader van Milieuwinst op het Menu én de landelijke `Week van de
Smaak' kunnen medewerkers van de gemeente Lelystad de hele week
genieten van het Broodje van de Streek. Daarmee leveren zij een directe
bijdrage aan hun individuele milieu-impact. In het broodje zijn
namelijk zoveel mogelijk producten uit de regio verwerkt. Van de frisse
appels en de selderij in de salade, tot de kaas op het broodje:
allemaal producten van Flevolandse Bodem.
Lekkere verse gerechten
"Company Kitchen staat voor Good Honest Food. Dit houdt in dat er
verse, eerlijke en zoveel mogelijk biologische, lokale ingrediënten
worden gebruikt om tot lekkere verse gerechten te komen. In dit kader
sluiten Company Kitchen en de Week van de Smaak naadloos op elkaar aan.
In een later stadium zal met het Centrum Biologische Landbouw gekeken
worden hoe en welke milieuwinst op het menu er behaald kan worden,"
aldus Jan-Joost Reehorst, regio manager ISS Catering Services.
Held van de Smaak
Wethouder Wout Jansen roemde in zijn openingswoord de Flevolandse
ondernemers als kaasmaker Ard van Wees die dit jaar Held van de Smaak
in Flevoland is geworden.
Ja