Kinderen zetten op Dierendag hun tanden in minder hondenbeten

Persbericht van Landelijk Informatiecentrum

Gezelschapsdieren
Basisschoolleerlingen zullen vandaag op Dierendag hun tanden zetten in het project Minder Hondenbeten van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG). Uit onderzoek in opdracht van het LICG blijkt dat een kwart van de ondervraagden weleens gebeten is door een hond en bijna 90% vindt dat kinderen beter opgevoed zouden moeten worden in het omgaan met honden. Veel kinderen worden gebeten doordat ze een hond niet begrijpen en daardoor waarschuwingen van de hond niet herkennen. Het LICG heeft daarom een lespakket ontwikkeld waarin kinderen leren hoe ze veilig met honden om kunnen gaan.
Doel is om de tien gouden regels voor omgaan met de hond te leren. Want eerst vragen voordat je een hond aait, zou net zo bij de basisopvoeding van kinderen moeten horen als eerst kijken voordat je oversteekt, vindt het LICG. Het is tegenwoordig onvermijdelijk dat kinderen met honden te maken krijgen. In Nederland leven bijna twee miljoen honden en is het niet in de thuissituatie dan komen kinderen honden tegen op straat of als ze op visite gaan. Kinderen gaan hier heel verschillend mee om. Het ene kind vindt iedere hond lief en wil ze allemaal omhelzen, het andere is bang voor honden. In beide gevallen kunnen kinderen verkeerde dingen doen, waardoor het mis kan gaan. Het LICG wil dat alle kinderen de tien gouden regels voor omgaan met een hond leren kennen. Het lespakket "Minder hondenbeten, daar zetten we samen onze tanden in" is een vrolijk educatief pakket. Aan het einde van de les kunnen de kinderen zelf hun handtekening zetten op een oorkonde en beloven ze zich te houden aan de tien gouden regels. Ook dierenspeciaalzaken, dierenartsen, rasverenigingen en hondenscholen worden gestimuleerd aan de campagne mee te werken. Voor hondenbezitters en anderen die meer willen leren over honden is de speciale campagnesite www.minderhondenbeten.nl ontwikkeld. Het LICG hoopt hiermee het aantal bijtincidenten, vooral onder kinderen, drastisch terug te kunnen brengen.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Links:
http://www.minderhondenbeten.nl



Razende Robot Reporter