Persbericht

3 oktober, 2011

Mannen en kinderen missen telefoon het snelst

Veiligheidsrisico's van smartphones en mobiele telefoons worden nog steeds onderschat. Hoewel de mobiele telefoon voor steeds meer handelingen wordt gebruikt, waaronder hetdoen van betalingen, gaat men er minder zorgvuldig mee om dan met een handtas of portemonnee. Wie zijn mobiele telefoon verliest, is ook meteen een heleboel gevoelige informatie kwijt. Er zijn niet alleen berichten en mails - al dan niet van gevoelige aard - ook iemands contacten en persoonlijke gegevens zijn geld waard. De opkomst van betalingen via de telefoon en online surfen - inclusief inloggegevens en wachtwoorden - maakt mobiele apparaten nog waardevoller.

Uit een onderzoek van SecurEnvoy blijkt dat de meeste gebruikers snel in de gaten hebben dat ze hun mobiele telefoon kwijt zijn. Bij rondvraag onder 2000 respondenten bleek dat hoe jonger (en hoe digitaler) de gebruiker is, des te sneller dit wordt opgemerkt. Van de respondenten in de leeftijd 18 tot en met 24 jaar merkt 28 procent al binnen vijf minuten dat de telefoon kwijt is. Van de mensen in de leeftijd 55 jaar of ouder is dit slechts 12 procent. Ook blijkt dat mannen sneller merken dat hun telefoon vermist is dan vrouwen. Van de mannen merkt 40 procent dit binnen een kwartier, van de vrouwen is dit maar 29 procent.

"De hoeveelheid data op een toestel blijft toenemen en telefoons worden voor steeds meer taken gebruikt", zegt Claus Villumsen, beveiligingsexpert van BullGuard. "Dat de telefoon ook gevoelige taken overneemt, wordt niet voldoende als een risico ervaren. Denk maar aan de mogelijkheid om betalingen te verrichten door het toestel voor een speciale scanner te houden, deuren elektronisch te openen, geld uit de muur te halen of reisdocumenten te regelen. Het is voor de gemiddelde gebruiker nog toekomstmuziek, maar grote fabrikanten zijn er al volop mee bezig."

Investeren in een betrouwbare beveiligingsoplossing, zoals mobiele beveiligingssoftware, is dus cruciaal. Daarnaast is het belangrijk dat een gebruiker voorzichtig is met zijn waardevolle informatie. BullGuard, specialist in gebruiksvriendelijke consumentenoplossingen voor de beveiliging van PC's en mobiele apparaten, geeft tips voor het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen.
* Weet te allen tijde waar je mobiele telefoon is. Leg hem niet open op tafel in bijvoorbeeld restaurants, maar houd hem zoveel mogelijk bij je in de buurt
* Stel een PIN- en/of ontgrendelcode in. Zo bescherm je zowel het toestel zelf als de SIM-kaart
* Versleutel en beveilig gevoelige data voordat je die verstuurt
* Maak regelmatig een reservekopie van de gegevens op je telefoon
* Sluit een verzekering af

* Noteer het IMEI- en serienummer van je toestel

Ben je toch je telefoon kwijt, dan zijn dit de aangewezen stappen:
* Bel je eigen nummer! Misschien is je mobiel niet gestolen maar zoekgeraakt
* Neem contact op met je provider. Die kan je SIM-kaart blokkeren
* Doe altijd aangifte bij de politie

* Verander onmiddellijk wachtwoorden op de accounts die je vanaf je mobiele telefoon hebt bezocht

Reageer snel! Snel handelen geeft dieven minder kans.

(492 woorden)

BERICHT VOOR DE REDACTIE