Persbericht
22 september 2011
Sara Kroos opent actieweek Met Mij Alles Goed: van litteken naar taal
De bekende Nederlandse cabaretière Sara Kroos lost maandag 3 oktober het startschot voor een week vol activiteiten rond zelfbeschadiging. Met deze actieweek van 3 tot 7 oktober willen de organisatoren, de Landelijke Stichting Zelfbeschadiging, GGZ inGeest, VUmc en Hogeschool Inholland het taboe rond zelfverwonding doorbreken.
Onder jongeren tussen 14 en 17 jaar vormt zelfbeschadiging een groot maar vaak verzwegen probleem. Volgens wetenschappelijke studies verwondt 1 op de 23 jongeren in deze leeftijdscategorie zichzelf. In de psychiatrie komt zelfverwonding zelfs voor bij 20 tot 33% van de cliënten. Het stilzwijgen rond zelfbeschadiging wordt tijdens de actieweek verbroken met diverse activiteiten.
Op 3 oktober om half 3 opent Sara Kroos in de Centrale Hal van het OZW-gebouw in Amsterdam aan De Boelelaan 1109 de expositie 'Met Mij Alles Goed: van litteken naar taal'. De expositie is iedere dag tot 8 oktober te bezichtigen van 9 tot 17 uur en toont werk van zes kunstenaars met een eigen betrokkenheid bij zelfbeschadiging. De expositie reisde vanaf 2009 langs 10 instellingen voor geestelijke gezondheidszorg. Bij de opening presenteert evaringsdeskundige en auteur Sanne Janssen haar boek 'Groter zal ik zijn' en het fotoboek 'Voor altijd lange mouwen' in samenwerking met meervoudig Zilveren Camera winnaar Arie Kievit.
De week wordt op 7 oktober in VUmc afgesloten met het symposium 'Met ONS Alles Goed: vernieuwing van zorg bij zelfbeschadiging'. Tijdens dit symposium worden resultaten van wetenschappelijk onderzoek naar het effect van de trainingen van Met Mij Alles Goed bekendgemaakt. De Landelijke Stichting Zelfbeschadiging presenteert een 160 pagina's tellend glossy boektijdschrift 'Het MMAGazine' over zelfbeschadiging met artikelen over wetenschap, ervaring, kunst, lifestyle en trainingsmateriaal voor professionals in de zorg.
Ook komen enkele sprekers aan het woord waaronder hoogleraar Medische Filosofie en Ethiek van VUmc Guy Widdershoven en zijn er diverse workshops met ervaringsdeskundigen en is er informatie over online-hulp na zelfbeschadiging. Het volledige programma vindt u op
Tijdens de actieweek besteden Hogeschool Inholland en ROC ASA in hun opleidingsprogramma's voor ggz-verpleegkundigen, pedagogiek en social work extra veel aandacht aan het bespreekbaar maken van zelfbeschadiging.
----------
Ingezonden persbericht