Provincie Limburg



Europa investeert 5 miljoen euro in grensoverschrijdende projecten

Op woensdag 28 september keurde de stuurgroep Interreg IV A Vlaanderen-Nederland vier nieuwe projecten goed. Met deze goedkeuring wordt, inclusief cofinanciering, in totaal 10.298.626 euro in de grensregio geïnvesteerd. Hiervan komt een bedrag van 5.070.086,40 euro subsidie uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

In 3 van de 4 projecten nemen Limburgse partners deel:

Grenzeloze Logistiek

Optimalisatie van Logistieke processen

De grensregio Vlaanderen-Nederland heeft het potentieel en de ambitie om uit te groeien tot de logistieke topregio van Europa. De stuurgroep Interreg Vlaanderen-Nederland heeft kort na de start van het programma de behoefte uitgesproken dat er rondom het thema logistiek een substantieel project zou worden geïniteerd. Het resultaat daarvan is het project "Grenzeloze Logistiek" dat tot doel heeft de logistieke sector in de grensregio op duurzame wijze te verstevigen door de samenwerking tussen de vele logistieke bedrijven te versterken.

Onze logistieke sector is de voorbije periode de cruciale speler geworden als het gaat over de creatie van werkgelegenheid. Deze sector sterker verankeren en optimale ontplooiingskansen bieden, betekent veel meer dan louter inzetten op de uitbreiding van de infrastructuur. "Indien de grensregio zich verder wil ontwikkelen tot een duurzame draaischijf en gateway naar Europa, dan moet de nadruk liggen op het optimaliseren en verduurzamen van alle transportmiddelen, het gebruik ervan maar ook de innovatiekracht van de logistieke bedrijven zelf moet ondersteund worden. En net hierbij wil dit project een helpende hand reiken," verklaart de projectverantwoordelijke Dieter Geenens van POM Oost-Vlaanderen.

Via "Technologymapping" wordt het innovatiepotentieel van de sector in kaart gebracht en kan men zo nog gerichter het efficiënt ruimtegebruik optimaliseren. Via een draaiboek wordt de ontwikkeling van logistieke terreinen nagestreefd met oog voor o.a. ontsluiting, bedrijventerreinenmanagement en terreinontwikkeling.

De demonstratieprojecten of impactprojecten hebben elk een hoeksteenfunctie en moeten op hun beurt inspirerend werken voor een grensregiogerichte aanpak. Het zijn projecten die een impact hebben door ofwel de grootte van hun potentieel of hun voorbeeldfunctie voor de grensregio en/of hun toonaangevende innovativiteit.

"Maximalisering van duurzaamheid, efficiëntie, ruimtegebruik, technologische vernieuwing zijn de rode draad van dit project" haalt Dieter Geenens nog aan.

· Projectverantwoordelijke: POM Oost-Vlaanderen

· Projectpartners: POM Antwerpen, POM West-Vlaanderen, POM Limburg, POM Vlaams- Brabant, BOM - Brabantse
Ontwikkelingsmaatschappij, Kamer van Koophandel Limburg, NV Rewin West Brabant, DINALOG-Dutch Institute for Advanced Logistics, Zeeland

Seaports; Interleuven.

· Totaalbudget: 4.680.202,80 euro met een Interregbijdrage van
2.340.101,40 euro

· Looptijd: van 1 oktober 2011 tot en met 30 september 2014

Fablabs in de grensregio

Fablabs als brug tussen ondernemingen en onderwijsinstellingen

Een FabLab (Fabrication - of Fabulous - Laboratory) is een kleinschalige werkplaats met een aanbod van computergestuurde gereedschappen met het doel om "bijna alles" te kunnen maken. Het basisconcept ontstond aan het Massachusetts Institute of Technology, waarbij aan iedereen de mogelijkheid wordt geboden om van zo een werkplaats met gespecialiseerde apparatuur gebruik te maken.

"De krachtlijnen van deze FabLabs zijn aan de ene kant een educatieve werkplek en aan de andere kant een innovatietool!" volgens de projectverantwoordelijke Marc Lambaerts, FabLab Leuven. "Het FabLab maakt het dus voor studenten, (startende) bedrijven en particulieren mogelijk om een product te maken als prototype of in kleine serie".

Het doel van dit project is om in een eerste fase 2 nieuwe FabLabs op te richten in Genk en in Eindhoven en de uitbreiding van 2 andere FabLabs in Leuven en Maastricht mogelijk te maken.

· Projectverantwoordelijke: KULeuven

· Projectpartners: Fablab Zuid-limburg, Brainport Development, PHLimburg, KHLimburg, Universiteit Hasselt.

· Totaalbudget: 1.941.800,20 euro met een Interregbijdrage van 924.025,00 euro

· Looptijd: van 1 oktober 2011 tot en met 30 september 2014

Onthaasten, stilte en bezinningsplekken in beeld

In onze huidige hectische samenleving is er steeds meer behoefte aan bezinning en onthaasten in stilte. Stiltemomenten, die vroeger op een natuurlijke manier een plaats hadden in ons leven, moeten we nu opzoeken en bewust inbouwen. Naast deze belangstelling voor spiritualiteit is er ook een merkbare toename van de interesse voor het historisch erfgoed. De combinatie van deze beide interesses biedt nieuwe economische kansen in de vorm van "stiltetoerisme".

De Grensregio Vlaanderen - Nederland is rijk aan historisch erfgoed zoals kloosters, kerken, abdijen, kapellen en kruisen evenals historische tuinen en landschapsparken, begraafplaatsen en kloosterdomeinen. Deze zijn vaak gelegen in stiltegebieden. Het project wil alle historisch waardevolle onthaastingsplekken in Vlaams Brabant, Belgisch Limburg en Nederlands Limburg in kaart brengen en toegankelijk maken voor het publiek.

De ontwikkeling van een grensoverschrijdend marketingplan "Onthaasten en Stilteplekken" zal ons aangeven hoe en op welke wijze de onthaastingsplekken opgenomen kunnen worden in het toeristische aanbod. "Naast het ontwikkelen van een website, flyer en brochure zijn we ondertussen al gestart met het ontwikkelen van een drietal grensoverschrijdende fiets - en wandelroutes met als thema: Glasschilderkunst, Devotie en Klooster/Abdijtuinen" vult de projectleider Math Ghijsen aan.

· Projectverantwoordelijke: Provincie Limburg (NL), afd. CW&Z

· Projectpartners: Patrimonium vzw Herkenrode; Stad Hasselt; Stichting " Bezin in Limburg"; Toerisme Vlaams Brabant vzw; Kerkraad Scherpenheuvel; Stad Tienen; Immo Kwaliteitsfonds vzw; Bisdom Roermond; Kerkbestuur parochie H. Petrus Bergen; Societeit van het

Goddelijke woord Steyl; Kerkbestuur parochie H. Bernardus Ubachtsberg; Bisschoppelijk Centrum Rolduc, Kerkrade; Stichting Renovatie Kathedraal Roermond; Kerkbestuur Basiliek H. Bartholomeus, Meerssen; Stichting Abdijkerk Thorn; Kerkbestuur OLV Vrouw Troosteres

der bedrukten " Klein Lourdes", Tienray; Kerkbestuur St. Petrus Banden, Venray; Klooster Redemptoristen, Wittem; Paters Passionisten, Mustergeleen.

· Totaalbudget: 1.640.288,00 euro met een Interreg-bijdrage van 787.792,50 euro

· Looptijd: van 1 september 2011 tot en met 31 augustus 2014

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Marie De Vliegher

T +32 (0)3 240 69 31

E marie.devliegher@grensregio.eu

W http://www.grensregio.eu/

Interreg Vlaanderen-Nederland, Albert Building

Belpairestraat 20 B10

B-2600 Antwerpen (Berchem)