Bockbierseizoen 2011 geopend in Haarlem door Nederlandse Brouwmeesters
Persbericht van Nederlandse Brouwers
Bockbierseizoen 2011 geopend in Haarlem door Nederlandse Brouwmeesters
Bockbier een levende traditie
HAARLEM, 3 OKTOBER 2011
Vanmiddag om 16.00 uur heeft Nederlandse Brouwers officieel het
Bockbierseizoen 2011 geopend. Speciaal voor de gelegenheid had een
gezelschap van bierbrouwers, pers en genodigden zich verzameld in het
Haarlemse café In den Uiver. Met het luiden van de bockbierbel werd het
startsein gegeven voor de verkoop van het Herfstbockbier. De eer
daartoe was aan de aanwezige brouwmeesters van de bij Nederlandse
Brouwers aangesloten brouwerijen. Vanaf vandaag is het seizoensproduct
bockbier officieel weer in heel Nederland verkrijgbaar. Onderzoek toont
aan dat de bockbiertraditie gewaardeerd wordt; de tijdelijke
verkrijgbaarheid is voor de Nederlandse bierdrinker een van de
voornaamste redenen om bockbier te drinken. De bockbiertraditie leeft,
blijkt ook dit jaar weer.
De opening stond geheel in het teken van de veelzijdige smaken van
bockbier. Zo werd in speciale kleine proefglaasjes getapt, waardoor met
mate kon worden genoten van de verschillende nieuwe bockbieren. Dat
bockbier uitermate geschikt is om mee te koken en te combineren met
gerechten, bleek uit de bijpassende amuses die "In Den Uiver" speciaal
voor deze gelegenheid had samengesteld. De brouwmeesters van de
verschillende brouwerijen namen de aanwezigen mee in de rijke
geschiedenis en het karakteristieke brouwproces van bockbier.
Levende traditie
Cees-Jan Adema, directeur Nederlandse Brouwers: "De gezamenlijke
introductie van het bitterzoete bockbier op de eerste maandag van
oktober is een typisch Nederlandse traditie en die willen we graag in
ere houden. In veel landen staat de aanduiding bockbier voor een
zwaarder bier van hoge kwaliteit; in Nederland hebben we daar de
traditie van het herfstseizoen aan toegevoegd. Dit stamt uit de tijd
dat er uitsluitend van september tot mei bier gebrouwen kon worden. Het
bockbier brouwden ze van de eerste nieuwe oogst gerst en hop. Met de
hedendaagse technologie brouwen de Nederlandse brouwers tegenwoordig
het hele jaar door bier. Wat blijft is de traditie om de komst van de
herfst te vieren met een bijzonder speciaalbier."
Beperkte verkrijgbaarheid spreekt bierdrinker aan
Bockbier is de trots van de Nederlandse brouwer; hij brouwt het één
keer per jaar in een beperkte hoeveelheid en dan geldt: 'op is op'.
Vaak is dat al ruim voor de jaarwisseling. Uit het Nationaal
Bieronderzoek 2010 blijkt de waardering van de Nederlandse bierdrinker
voor het seizoensproduct bockbier; de tijdelijke verkrijgbaarheid is
een van de voornaamste redenen om het te drinken. Belangrijkste reden
blijft nog altijd de smaak, gevolgd door het 'herfstgevoel' en de
exclusiviteit die bockbier oproept.
En de Bockbierambassadeur 2011 is
Bij de introductie van het Herfstbockbier 2011 hoort traditiegetrouw
ook de benoeming van de jaarlijkse Bockbierambassadeur. In navolging
van Gert-Jan Hageman, De Kas (2007); Albert Kooy, Stenden University
Hotel (2008) en Rudolph van Veen, Meesterkok (2010), is het dit jaar
eigenaar Paul Zonneveld van het Haarlemse café In den Uiver die de
befaamde Herfstbockaal in ontvangst mag nemen. Paul Zonneveld is het
voorbeeld van een echte Ambassadeur van het Herfstbock. In zijn
Proeflokaal wordt het seizoensproduct zowel met liefde en passie
geschonken als gedronken! Zonneveld nam de bockaal vol trots in
ontvangst: "Ik zie dit als een groot compliment voor mij en mijn mensen
en zal het Bockbier met veel plezier blijven promoten!"
*
Links:
http://www.nederlandsebrouwers.nl
Noot voor redacties
Nederlandse Brouwers
Noot voor de red
actie (
Razende Robot Reporter