Bockbierseizoen 2011 geopend in Haarlem door Nederlandse Brouwmeesters

Persbericht van Nederlandse Brouwers

Bockbierseizoen 2011 geopend in Haarlem door Nederlandse Brouwmeesters Bockbier een levende traditie

HAARLEM, 3 OKTOBER 2011

Vanmiddag om 16.00 uur heeft Nederlandse Brouwers officieel het Bockbierseizoen 2011 geopend. Speciaal voor de gelegenheid had een gezelschap van bierbrouwers, pers en genodigden zich verzameld in het Haarlemse café In den Uiver. Met het luiden van de bockbierbel werd het startsein gegeven voor de verkoop van het Herfstbockbier. De eer daartoe was aan de aanwezige brouwmeesters van de bij Nederlandse Brouwers aangesloten brouwerijen. Vanaf vandaag is het seizoensproduct bockbier officieel weer in heel Nederland verkrijgbaar. Onderzoek toont aan dat de bockbiertraditie gewaardeerd wordt; de tijdelijke verkrijgbaarheid is voor de Nederlandse bierdrinker een van de voornaamste redenen om bockbier te drinken. De bockbiertraditie leeft, blijkt ook dit jaar weer.

De opening stond geheel in het teken van de veelzijdige smaken van bockbier. Zo werd in speciale kleine proefglaasjes getapt, waardoor met mate kon worden genoten van de verschillende nieuwe bockbieren. Dat bockbier uitermate geschikt is om mee te koken en te combineren met gerechten, bleek uit de bijpassende amuses die "In Den Uiver" speciaal voor deze gelegenheid had samengesteld. De brouwmeesters van de verschillende brouwerijen namen de aanwezigen mee in de rijke geschiedenis en het karakteristieke brouwproces van bockbier.

Levende traditie
Cees-Jan Adema, directeur Nederlandse Brouwers: "De gezamenlijke introductie van het bitterzoete bockbier op de eerste maandag van oktober is een typisch Nederlandse traditie en die willen we graag in ere houden. In veel landen staat de aanduiding bockbier voor een zwaarder bier van hoge kwaliteit; in Nederland hebben we daar de traditie van het herfstseizoen aan toegevoegd. Dit stamt uit de tijd dat er uitsluitend van september tot mei bier gebrouwen kon worden. Het bockbier brouwden ze van de eerste nieuwe oogst gerst en hop. Met de hedendaagse technologie brouwen de Nederlandse brouwers tegenwoordig het hele jaar door bier. Wat blijft is de traditie om de komst van de herfst te vieren met een bijzonder speciaalbier."

Beperkte verkrijgbaarheid spreekt bierdrinker aan Bockbier is de trots van de Nederlandse brouwer; hij brouwt het één keer per jaar in een beperkte hoeveelheid en dan geldt: 'op is op'. Vaak is dat al ruim voor de jaarwisseling. Uit het Nationaal Bieronderzoek 2010 blijkt de waardering van de Nederlandse bierdrinker voor het seizoensproduct bockbier; de tijdelijke verkrijgbaarheid is een van de voornaamste redenen om het te drinken. Belangrijkste reden blijft nog altijd de smaak, gevolgd door het 'herfstgevoel' en de exclusiviteit die bockbier oproept.

En de Bockbierambassadeur 2011 is
Bij de introductie van het Herfstbockbier 2011 hoort traditiegetrouw ook de benoeming van de jaarlijkse Bockbierambassadeur. In navolging van Gert-Jan Hageman, De Kas (2007); Albert Kooy, Stenden University Hotel (2008) en Rudolph van Veen, Meesterkok (2010), is het dit jaar eigenaar Paul Zonneveld van het Haarlemse café In den Uiver die de befaamde Herfstbockaal in ontvangst mag nemen. Paul Zonneveld is het voorbeeld van een echte Ambassadeur van het Herfstbock. In zijn Proeflokaal wordt het seizoensproduct zowel met liefde en passie geschonken als gedronken! Zonneveld nam de bockaal vol trots in ontvangst: "Ik zie dit als een groot compliment voor mij en mijn mensen en zal het Bockbier met veel plezier blijven promoten!"

*

Links:
http://www.nederlandsebrouwers.nl

Noot voor redacties


Nederlandse Brouwers

Noot voor de red actie (

Razende Robot Reporter