Essent

essent

Green Deals: test met ânieuweâ biomassa en 2 nieuwe biogasprojecten van start

Essent wil de 100%-biomassacentrale in Cuijk heropenen voor het maken van duurzame energie met nieuwe soorten biomassa. Daarnaast wil Essent in samenwerking met Friesland Campina en de Nederlandse Groen Gas Maatschappij (NGGM) twee â en op langere termijn 125 â âBiogas XLâ-projecten starten.

Deze twee initiatieven zijn onderdeel van de Green Deal die minister Verhagen maandag 3 oktober sloot met lokale overheden, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties om te komen tot een duurzame en groene economie.

âEssent is een vernieuwende partij en bovendien marktleider als het gaat om een duurzame energievoorziening. Het is daarom vanzelfsprekend dat we op verschillende niveaus goed vertegenwoordigd zijn in de Green Dealâ, zegt Peter Terium, CEO van Essent. âWe starten innovatieve projecten die kunnen worden opgeschaald en zo een steeds belangrijkere rol gaan spelen in de transitie naar een duurzame energievoorziening.â

Biomassacentrale Cuijk

Essent is van plan om met ingang van 2012 de 100% biomassacentrale in Cuijk weer op te starten. Dit houdt in dat er getest gaat worden met verschillende soorten nieuwe, duurzame en gecertificeerde biomassa zoals grassen, papierpulp, zaagsel, zeefoverloop uit de bosbouw en GFT. De centrale in Cuijk werd vorig jaar tijdelijk stilgezet, omdat de kosten - mede bepaald door de hoge prijs van de verse houtchips - niet opwogen tegen de baten. Een aflopende overheidssubsidie betekende dat de centrale niet langer rendabel kon draaien.
Op de langere termijn heeft Essent plannen om aan de centrale ook een warmtenet te koppelen, waardoor de efficiency van de centrale op kan lopen tot een ongekende 80 procent.

Bio-based economy

Naast het testen van nieuwe soorten biomassa wordt binnen het Cuijk-project ook onderzoek gedaan naar een optimaler gebruik van biomassa. Dit betekent dat er wordt gezocht naar andere toepassingen van componenten uit de biomassa, voordat ze wordt verstookt. Op die manier kunnen verschillende industrieën maximaal gebruik maken van en waarde creëren uit dezelfde (hoeveelheid) biomassa. Dit vormt de basis voor de vorming van de zogenaamde âbio-based economyâ. In dit project werkt Essent samen met het bedrijfsleven en partijen uit de publieke sector.

Vorige maand sloot Essent zich ook al aan bij BE-Basic een internationaal publiekprivaat samenwerkingsverband opgericht door de TU Delft. BE-Basic richt zich op ontwikkeling van groene technologieën die noodzakelijk zijn voor het inrichten van een bio-based economy.

Biogas XL

Essent, Friesland Campina en de Nederlandse Groen Gas Maatschappij (NGGM) willen de komende twee jaar twee âBiogas XLâ-projecten realiseren. Bij twee veehouders moet via kleinschalige (mono-)mestvergisting biogas worden geproduceerd en vloeibaar gemaakt. Het vloeibare biogas wordt vervolgens ingezet als brandstof in de transportsector. Samen met de overheid worden mogelijkheden onderzocht om de vergunningsprocedure te verkorten en te vereenvoudigen. Op termijn is het doel om landelijk 125 van deze projecten te realiseren. âHet grootste biogaspotentieel van Nederland is te vinden op de boerderijâ, zegt Peter Terium. âDit potentieel moeten we gewoonweg benutten, dus gaan wij hier in samenwerking met onze partners mee aan de slag.â

Over de Green Deal

De initiatieven van Essent zijn onderdeel van de Green Deal. Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) en staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu (I&M) hebben maandag 3 oktober een serie overeenkomsten gesloten met het bedrijfsleven, lokale overheden en maatschappelijke organisaties om de duurzaamheidsdoelstellingen van Nederland te halen. Het doel van de Green Deal is om met concrete acties stappen te zetten naar een duurzame samenleving waarin meer groene energie en economische groei hand in hand gaan.