Universiteit Twente

Twentse vinding valt goed in de VS

03 oktober 2011

Erwin Folmer, promovendus aan de UT, bedacht een instrument om de kwaliteit van informatie uitwisseling tussen bedrijven te verhogen. Snel de juiste informatie delen is een lastig en duur probleem. De vinding van Erwin Folmer is zo bijzonder dat hij door één van 's werelds grootste ICT standaardisatieorganisaties, OMG, is uitgenodigd voor de Technical Meeting in Florida. Folmer 's presentatie is afgelopen week een high light geweest in het OMG-programma.

De uitwisseling van informatie gebeurt nog veel met de hand, met vele fouten, vertraging en kosten als gevolg. Zo wordt geschat dat de Amerikaanse auto-industrie jaarlijks vijf miljard extra kosten maakt door gebrekkige uitwisseling van informatie over bestellingen, facturen en planning. Er zijn elektronische standaarden voor informatie uitwisseling ontwikkeld, maar deze vinden nog niet voldoende aftrek. "Er moet iets schorten aan de kwaliteit van deze standaarden" zo vat Erwin Folmer de motivatie van zijn onderzoek samen. Vandaar dat hij op zoek ging naar een manier om deze kwaliteit te verbeteren. Samen met organisaties voor standaardontwikkeling, bedacht Erwin Folmer een instrument om de kwaliteit van de standaarden te verhogen. Het instrument bevat een uitgebreide set van kwaliteitsaspecten, relevant voor standaarden. Men kijkt als het ware met een bril naar de kwaliteit van standaarden en op basis hiervan stelt het instrument verbetersuggesties voor.

Object Management Group
De Object Management Group is meer dan 20 jaar geleden opgericht om de ontwikkeling en gebruik van ICT standaarden te bevorderen. Naast bekende technische standaarden zoals Corba en UML houdt OMG zich bezig met informatie uitwisseling in vele industriesectoren zoals zorg, telecom, financieel, overheid, defensie en productie. Honderden organisaties wereldwijd zijn lid van OMG en participeren in het standaardisatieproces. Vrijwel elke groot ICT concern en vele kleinere zijn lid van de OMG. Daarnaast zijn organisaties in industrie en overheid die veel gebruik maken van ICT oplossingen vertegenwoordigd.

Meer informatie
Erwin Folmer volgt zijn promotietraject bij de vakgroep ISCM aan de UT, instituut CTIT. Daarnaast werkt Erwin bij TNO en Nederland Open in Verbinding (NOIV). Erwin hoopt begin 2012 te promoveren op het door hem ontwikkelde kwaliteitsinstrument. Contactpersoon bij de afdeling Pers & Publiciteit, drs. Juliëtte Fhij, 053-4892498 en drs. Martine van Hillegersberg, 053-4892410.