Vereniging VNO-NCW

VNO-NCW, MKB en LTO met Natuur & Milieu in verduurzaming

03-10-2011 - Natuur- en milieuorganisaties en ondernemingen hebben maandag met de overheid een 'Groene Groei Deal' gesloten. Dit brede verbond gaat concrete, duurzame innovaties door bedrijven en de toepassing daarvan stimuleren. Door de economische kansen van verduurzaming te verzilveren wordt op ondernemende, innovatieve wijze bijgedragen aan het behalen van nationale en internationale energie- en klimaatdoelstellingen.

In de deal met de overheid werken samen Natuur & Milieu, de Natuur en de Milieufederaties, MVO Nederland en de ondernemingsorganisaties VNO-NCW, MKB-Nederland en
LTO Nederland. Zij zullen aantonen dat duurzaamheid en ondernemen niet strijdig zijn, maar elkaar juist versterken.

De Groene Groei Deal is de overkoepelende deal van een serie sector- en bedrijfsdeals
(45) die zijn ondertekend en die de komende jaren verder zullen worden uitgebreid. De overheid belooft in de deal om barrières waar ondernemers op weg naar verdere verduurzaming tegen oplopen, te zullen slechten (wetgeving, vergunningen, financiering).

Voorbeelden van projecten zijn KLM, die dit najaar 200 vluchten van Amsterdam naar Parijs op biobrandstof (op basis van afgewerkt frituurvet) gaat uitvoeren. Desso en Van Ganzewinkel gaan tapijtafval opwaarderen naar secundaire brandstof en indien mogelijk recyclen tot hoogwaardige grondstof. Essent, Nederlandse Groen Gas Maatschappij en Friesland Campina gaan werken aan de productie van vloeibaar biogas via vergisting van mest bij boerenbedrijven. Er is zicht op uitrol naar 125 agrarische bedrijven. MVO-Nederland komt in samenwerking met 19 partijen uit de betonsector met een plan voor verduurzaming van de hele betonketen.

Voorbeelden van barrières die worden weggenomen zijn dat warmte-koude-opslag met hogere temperaturen mogelijk wordt, door een hogere retourtemperatuur in de regelgeving toe te laten, zodat meer energiebesparing mogelijk wordt. Regelgeving op het gebied van afvalstoffen, toegestane emissies en meststoffen wordt aangepast ten behoeve van het hergebruik van reststoffen en de bio-based economy.

Dit jaar moeten er nog tientallen projecten bijkomen. Verschillende industriële sectoren willen in samenwerking met de overheid hun energie-efficiency in 2030 met 50 procent verbeteren, door de uitvoering van Routekaarten. MKB-Nederland sluit een `Green Deal' waarbij tot en met volgend jaar ministens 480 bedrijven 20 procent energiebesparing realiseren en 20 bedrijven een vergroening van de energievoorziening.

De rijksoverheid neemt het advies van onder meer de ondernemingsorganisaties en MVO Nederland over betreffende duurzaam en innovatiegericht inkopen.

De wereldmarkt voor groene producten biedt ook exportkansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Daarom komen er `groene handelsmissies' en een internationale benadering van grondstoffenschaarste en biodiversiteit.

Alle partijen nemen zitting in een `Groene Groei Board'. Deze stimuleert en bewaakt dat de brede toepassing van `groei en groen' van de grond komt. Onmiddellijk gaat aandacht uit naar de financiering van duurzame initiatieven die kansrijk zijn en naar de mogelijkheden om energie te besparen in woningen en kantoren. Barrières die hier liggen moeten begin volgend jaar zijn weggenomen.

VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland hebben vandaag een speciale website gelanceerd waarop zij onder meer de ontwikkelingen van de Groene Groei Deal en de projecten en prestaties van het bedrijfsleven zullen laten zien. Bekijk OndernemendGroen.nl.

/// Dit is een gezamenlijk persbericht van VNO-NCW, MKB, LTO en Natuur & Milieu ///