CDA


Nieuws
Verzet tegen proefboringen steenkoolgas Achterhoek maandag 3 oktober 2011

Informatieavond over verzet tegen proefboringen steenkoolgas Achterhoek

Â

Op 29 september jl werd in een bomvolle zaal in Lochem vooral verontruste bewoners uit de wijde regio geïnformeerd over de (proef)boringen naar steenkoolgas in de Achterhoek. Opzet van de avond was vooral burgers in beweging te krijgen voor verzet tegen de proefboringen. De avond was georganiseerd door de Gelderse Milieufederatie, het initiatief stop steenkoolgas en Groen Links Lochem.

Â

In Lochem waren de bezoekers verontrust over de gevolgen voor de volksgezondheid, milieu en het landschap voor de proefboringen en de eventuele winning daaropvolgend.

Willem Jan Atsma (arts-epidemioloog van de Stichting SchalieGASvrij Haaren) pleitte vooral verzet tegen de proefboringen. âVoorkom dat er gas wordt gevonden, want als het heel veel is dan volgt de winningsvergunningâ. De bezoekers kregen van hem, en ook van Ko van Huissteden uit Epse (initiatiefnemer Stopsteenkoolgas.nl) een onheilspellend beeld voorgeschoteld over de gevolgen van de winning van steenkoolgas. Frank van Bergen, geoloog en technisch specialist gaswinning bij TNO had een meer neutraal en informatief betoog over de winning van âkoolbedmethaanâ. Aan de winning zijn risicoâs verbonden, maar deze zijn vooral gekoppeld aan de wijze waarop het gas wordt gewonnen (o.a. door âfrackingâ openbreken van gesteente met water en chemicaliën). Alexander de Roo van de provincie Gelderland gaf een toelichting op de stand van zaken over de (afwijzende) opstelling van de provincie en de procedure.

Â

In 2009 is door de minister van Economische Zaken een opsporingsvergunning verstrekt aan het bedrijf Queensland uit Australië, nu eigendoom van de British Gas Group. Wat het bedrijf precies beoogt met deze vergunning is niet bekend. De provincie Gelderland en de GMF hebben destijds beiden bezwaar en beroep aangetekend tegen deze vergunning. De procedure loopt nog bij de rechtbank in Arnhem. Begin 2012 komt hierover uitsluitsel. Daarnaast moeten gemeenten nog (omgevings-)vergunningen afgeven voor de proefboringen. Voor de aanwezigen, een krachtig wapen om proefboringen tegen te houden. Proefboringen naar steenkoolgas zijn niet nieuw in Achterhoek. Het gebeurde al in de jaren twintig en recenter, in de jaren 80 van de vorige eeuw in o.a. ât Joppe en Ruurlo.

Â

Een avond die gezien het doel ervan, ongetwijfeld de komende tijd een vervolg gaat krijgen.

Â

Jaap Uenk,

Lid CDA fractie