Gemeente Dirksland


Meldpunt regelknelpunten bevolkingsdaling

Nederland worden verschillende regioâs geconfronteerd met bevolkingsdaling oftewel krimp. Er zijn drie krimpregioâs benoemd, te weten Noord-Oost Groningen, Parkstad Limburg en Zeeuws-Vlaanderen. Goeree-Overflakkee behoort tot de zogenoemde anticipeerregio Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden.

Dit betekent dat in deze regio in een later stadium en in een andere mate bevolkingsdaling optreedt, maar waar wel nu al acties op ondernomen kunnen worden om voorbereid te zijn op de te verwachten bevolkingsdaling.

In steeds meer krimpregioâs werken provincies en gemeenten aan verschillende aanpakken om de bevolkingskrimp goed te begeleiden. Om de leefbaarheid in krimpgebieden te behouden of te borgen zijn soms innovatieve oplossingen nodig. Het blijkt dat maatschappelijke organisaties, bedrijven, maar ook burgers bij het zoeken naar creatieve oplossingen zich belemmerd voelen door bestaande regelgeving.

Â

Om regelknelpunten goed aan te kunnen pakken, roept het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties maatschappelijke instellingen, bedrijven en burgers op om voorbeelden van hinderlijke regelgeving te melden die krimpoplossingen in de weg staan. Dit kan via de website van het landelijke kennisplein Krimp: www.vanmeernaarbeter.nl/meldpuntregelgeving. Via dit meldpunt kan op een eenvoudige manier worden aangegeven van welke regelgeving men last ervaart bij de aanpak van krimpgerelateerde opgaven. Ontvangen meldingen worden doorgegeven aan de organisatie die voor het betreffende knelpunt verantwoordelijk is. De indiener wordt op de hoogte gehouden van de voortgang. Mogelijke oplossingen worden uiteindelijk ook gepubliceerd op de website. De website biedt ook de mogelijkheid om te reageren op al ingediende meldingen of aan te geven dat een melding herkenbaar dan wel van toepassing is op uw praktijk. Gegevens van melders worden uiteraard niet bekend gemaakt.

Â

Het meldpunt knellende regelgeving is een gezamenlijk initiatief van de provincies Zeeland, Groningen en Limburg en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Â