Reumafonds

Goslingsprijs 2011 voor onderzoek naar RA

3 oktober 2011
De Goslingsprijs 2011 voor het beste proefschrift in de reumatologie is gegaan naar dr. Carla Wijbrandts. Dr. Wijbrandts promoveerde aan het AMC Amsterdam op een proefschrift over reumatoïde artritis (RA). Een van haar conclusies uit het proefschrift is dat TNF-alfaremmers niet alleen ontstekingen in gewrichten tegengaan, maar ook het risico op hart-en vaatziekten en botontkalking kunnen verminderen.

Directeur Lodewijk Ridderbos en dr. Carla Wijbrandts - foto: Coen Bierbooms De Goslingsprijs is een tweejaarlijkse prijs vernoemd naar professor J. Goslings. Hij werd in 1934 in Leiden de eerste hoogleraar reumatologie in Nederland. De prijs wordt sinds 1973 uitgereikt aan onderzoekers onder de 40 jaar die promoveren op een onderzoek in de reumatologie. Het Reumafonds is sponsor van de prijs van EUR 2.500. Algemeen directeur Lodewijk Ridderbos reikte de prijs uit op de Najaarsdagen van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie.

Grote omslag
De introductie van TNF-alfaremmers betekende begin jaren negentig een grote omslag in de behandeling van reumatoïde artritis. Toch is nog lang niet alles bekend over de behandeling met TNF-alfaremmers.

In haar proefschrift '(Anti)TNF-alpha matters in rheumatoid arthritis' laat dr. Wijbrandts zien dat er een gunstig effect van deze middelen is op het cholesterolprofiel en daarmee op aderverkalking van mensen met RA. Ook hebben de middelen een gunstig effect op botontkalking (osteoporose). Aderverkalking en osteoporose zijn risicofactoren bij mensen met RA.

Ook blijkt uit het onderzoek van dr. Wijbrandts dat hoe hoger de ontstekingsactiviteit voor de behandeling is, des te groter de kans op verbetering door de behandeling is. Het aantal macrofagen, de opruimcellen van het afweersysteem, in het ontstoken gewricht kan als maat worden gebruikt om de effectiviteit van de behandeling te meten.

Vechtersmentaliteit
Carla Wijbrandts begon in 2002 haar promotieonderzoek bij professor Paul-Peter Tak aan het AMC Amsterdam. Ze heeft vele gesprekken gevoerd met deelnemers aan haar onderzoek. Dr. Wijbrandts was onder indruk van de enorme vechtersmentaliteit van mensen met RA. Ondanks de pijn, de stijfheid en de zwellingen in hun gewrichten probeerden ze hun leven zo normaal mogelijk te leven.

Een skiongeval zorgde voor een nog dieper begrip van wat het betekent om beperkt te zijn door een probleem met het bewegingsapparaat. Dr. Wijbrandts brak een wervel in haar rug en moest daardoor 6 weken lang een corset dragen. Als onder een vergrootglas heeft ze gezien dat een lichamelijke beperking een enorme impact op het leven heeft.

Deze ervaring heeft Carla Wijbrandts nog gemotiveerder gemaakt voor de opleiding tot reumatoloog. Als specialist hoopt ze bij te kunnen dragen aan een betere kwaliteit van leven voor patiënten met reuma. Ze verwacht in 2014 haar opleiding tot reumatoloog en internist af te ronden.