Ingezonden persbericht



---



PERSBERICHT

Hooghalen, 23 september 2011

Joodse werkkampen krijgen gezicht

Boekpresentatie in Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Het is vrijdag 2 oktober 1942. Duizenden Joodse mannen werken al maanden als dwangarbeiders in werkkampen verspreid over het noorden en oosten van Nederland. Maar op deze dag moeten ze, soms de hele weg lopend, naar kamp Westerbork. De Duitse bezetter heeft besloten dat de ruim veertig Joodse werkkampen worden opgeheven. Onder het mom van familiehereniging vertrekken de mannen, in onwetendheid over hun toekomst, naar doorvoerkamp Westerbork.

Het is zondag 2 oktober 2011. In het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt het boek van oud-dwangarbeider Coen Rood gepresenteerd. Tot in detail beschrijft hij daarin wat er in 1942 met hem gebeurde, hoe hij in één van de Joodse werkkampen terecht kwam en onder welke zware omstandigheden hij en zijn medegevangenen daar moesten werken. Ook Coen Rood kreeg de opdracht op 2 oktober 1942 naar Westerbork te vertrekken. Hij overleefde de oorlog en woont nu in Longview (Texas).

Dirk Mulder, directeur van het Herinneringscentrum grijpt de boekpresentatie op deze historische datum aan om aan te kondigen dat alle ruim veertig Joodse werkkampen het komende jaar een gezicht krijgen. "We gaan, in overleg met plaatselijke initiatiefnemers en gemeenten, de vergeten Joodse werkkampen markeren. Dat doen we, omdat de werkkampen een belangrijk onderdeel vormden van de nazi-vervolging van de Joden. Zo'n werkkamp was de eerste stap op weg naar deportatie en moord. Daar is lange tijd te weinig aandacht voor geweest". De markering moet in een stilistische vorm een herinnering zijn aan de geschiedenis van de historische plek en daarover informatie geven.

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft een paar jaar geleden samen met verschillende organisaties een website samengesteld, www.joodsewerkkampen.nl, waar meer informatie over de ruim veertig Joodse werkkampen te vinden is.

Noot voor redacties



Ingezonden persbericht