Politie Brabant Zuid-Oost

Negen aanhoudingen verricht bij demonstratie NVU in Helmond

Helmond, 01-10-2011 o Op zaterdag 1 oktober heeft de Nederlandse Volks-Unie (NVU) een demonstratie gehouden in Helmond. Ongeveer dertig leden van de NVU liepen een tocht door een gedeelte van de wijk Brouwhuis. Zon honderd personen hebben geprobeerd de confrontatie te zoeken met de NVU-leden. De Mobiele Eenheid wist dit te voorkomen. Er zijn negen aanhoudingen verricht.

Burgemeester Fons Jacobs van Helmond: De demonstratie zelf is rustig verlopen. Helaas hebben wel ongeveer honderd tegenstanders geprobeerd om bij de NVU-demonstranten te komen. De ME heeft dit weten te voorkomen. Ik ben blij dat is gebleken dat onze strategie die we samen met politie en justitie hebben opgesteld, heeft gewerkt. De tactiek bestond er uit dat we de route zo lang mogelijk geheim hielden en kozen om de route in een goed te beveiligen wijk met treinstation te laten plaatsvinden. Het is gelukt om een confrontatie tussen beide partijen te voorkomen. Ik vind het vooral erg vervelend voor de inwoners en winkeliers in de wijk Brouwhuis die met de beperkingen en de overlast te maken hebben gehad. Als burgemeester kon ik de demonstratie niet verbieden aangezien demonstreren een grondrecht is. Daar staan wij als overheid garant voor.

Negen aanhoudingen

De politie heeft in totaal negen aanhoudingen verricht wegens onder meer openlijke geweldpleging, opruiing, baldadigheid en de Wet wapens en munitie. De aangehouden verdachten zijn allen tegendemonstranten.

Verwondingen en schade

Bij de confrontatie tussen de tegenstanders van de NVU en de Mobiele Eenheid zijn een politieagent en een verkeersregelaar lichtgewond geraakt. Verder zijn er geen gewonden gevallen. Welke materiële schade er in het gebied is, is op dit moment nog niet duidelijk.

Politie-inzet

Om de demonstratie in goede banen te leiden en de veiligheid voor de demonstranten, omstanders en bewoners te garanderen, zijn ruim 500 agenten ingezet. Er is onder meer Mobiele Eenheid, politie te paard, honden, een politiehelikopter, buurtbrigadiers en agenten van het korps Brabant Zuid-Oost, diverse omliggende korpsen en het KLPD ingezet. Daarnaast zijn ook medewerkers van Stichting Stadswacht Helmond en medewerkers van andere hulpdiensten, zoals brandweer en geneeskundige dienst, ingezet.

Evaluatie

Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 4 oktober zal de burgemeester het verloop van de demonstratie bespreken met de gemeenteraad van Helmond.