Gemeente Coevorden

Coevorden

Aangepaste regels bijzondere bijstand gemeente Coevorden

woensdag 21 september 2011

De gemeente Coevorden past de regels voor het aanvragen van bijzondere bijstand vanaf 1 oktober 2011 aan.

Wat gaat er veranderen?
* de inkomensgrens voor het aanvragen van bijzondere bijstand wordt gewijzigd van 120 procent naar 110 procent van de bijstandsnorm; * de gemeente stopt met het vergoeden van medische kosten die niet onder een basisverzekering vallen, zoals kosten voor alternatieve geneeswijzen, gehoorapparaten, orthopedisch schoeisel, bril, lenzen en psychotherapie. Iedereen die in Nederland woont of werkt, is wettelijk verplicht een basisverzekering te hebben; * de voorwaarden voor bijzondere bijstand voor inkomensbeheer zijn aangescherpt;
* bij het vaststellen van het eigen vermogen bij de aanvraag van bijzondere bijstand geldt dat voor de auto voortaan een waarde van EUR 5.000,- wordt vrijgelaten in plaats van EUR 6.800,-.

Collectieve zorgverzekering

De gemeente heeft voor inwoners met een inkomen tot 110 procent van de bijstandsnorm een collectieve zorgverzekering afgesloten met ZilverenKruis Achmea. Deze inwoners kunnen de collectieve verzekering met korting afsluiten. Dit jaar worden de kosten voor alternatieve geneeswijzen, gehoorapparaten, orthopedisch schoeisel, bril, lenzen en psychotherapie nog vergoed vanuit de aanvullende collectieve zorgverzekering. De vergoedingen voor het jaar 2012 zullen later dit jaar bekend worden gemaakt. U kunt de collectieve zorgverzekering aanvragen bij het Wmo-loket in het gemeentehuis.

Waarom past de gemeente de regels aan?
* de Rijksoverheid moedigt gemeenten aan om de inkomensgrens om in aanmerking te komen voor bijzondere bijstand te wijzigen van 120 naar 110 procent van de bijstandsnorm. Inwoners die in staat zijn om te werken, worden zo meer gestimuleerd om aan het werk te gaan. * de gemeente moet bezuinigen.

Heeft u vragen?

Voor vragen kunt u contact opnemen met het Werkplein Zuidoost-Drenthe via telefoonnummer (0591) 68 55 55.