Ingezonden persbericht


Programma overzicht oktober 2011
theater de tobbe

oktober 2011

za.1 okt.: cabaret: De Règâhs met 'The Hague Olé Tour' aanvang: 20.30 uur; toegang: E 14,50 / met korting E 13,00 De Haagse band De Règâhs gaat op wereldtournee. Met hun typisch Haagse songs zullen zij het internationale publiek inzicht geven in de geschiedenis van de flamingo. Wist u dat het Spaanse woord 'flamenco' zowel flamingo als Vlaams betekent? En in de tijd van de 80-jarige oorlog met de Spanjaarden waren Nederland en België nog één, dus. de Flamenco komt niet uit België maar uit Nederland en wel uit Den Haag! Èigellek komp alles ùit De Haag. De geschiedenis van de flamingo ontwikkelt zich in het programma verder door de tijd. Van de 80-jarige oorlog via de jaren 60 naar de eigentijdse popmuziek tot de flamingo van nu. De Règâhs steken op typisch Haagse wijze de draak met zichzelf, de Flamenco, het publiek en de hokjesgeest in de muziekwereld.

zo. 2 okt: jeugdvoorstelling: Spruitje met 'Drop' (muziektheater 4+) aanvang: 14.00 uur; toegang: E 6,50 (kinderen) / E 8,50 (volwassenen) DROP gaat over twee vrienden die afspreken in het park. De één heeft een thermoskan koffie bij zich, de ander een grote zak drop. Terwijl ze in het gras liggen en naar de wolken kijken, vragen ze zich af of er daarboven iets is. Iets van een hemel of zo. Iets waar je naartoe gaat als je dood bent. Zou er ook drop zijn in de hemel? En worden ze daar ook weer vrienden? Maar hoe kom je elkaar daar dan weer tegen.? DROP is een luchtige muziektheatervoorstelling over lastige vragen, vriendschap en. drop! Met prachtige beeldprojecties van de studenten van de HKU. Voor iedereen vanaf 4 jaar. Een speels filosofische voorstelling die vragen oproept en je zelf laat zoeken naar de antwoorden. Vrij naar het gelijknamige boek van Sylvia van Ommen.

wo. 5 okt: jeugdvoorstelling: Opslag voor Cacao speelt 'Geen haar op mijn hoofd' (toneel 6+) aanvang: 13.30 uur; toegang: E 6,50 (kinderen) / E 8,50 (volwassenen) Als je flessen inlevert, krijg je statiegeld terug. Vuilnis kun je twee keer per week buiten zetten. Maar kinderen.die kun je nergens inleveren. Kinderen worden niet opgehaald, die moet je houden, ook als ze niet bevallen! De moeders Thea en Mies vinden hun kinderen maar lastpakken. Thea heeft wel eens gehoord van het Kalenkoppenhuis; een streng heropvoedingtehuis. Konden ze hun dochters daar maar naar toe sturenIneens staat er een mysterieuze man. Mies en Thea mogen een wens doen. 'Zo'n Superheld die wensen in vervulling laat gaan', denken ze en wensen het Kalenkoppenhuis voor hun kinderen. Maar de wens verloopt iets anders dan ze hadden gewild. Vrij naar het boek Kalenkoppenhuis van Jan Blokker.

wo. 5 okt. cabaret: Dolf Jansen met 'Als ik het niet doe, doet niemand het.' aanvang: 20.30 uur; toegang: E 17,00 / korting E 15,50 Rasartiest Dolf Jansen nadert zijn 25 jarig jubileum. En heeft nog steeds (bijna) al zijn haar en een lichaam waar menige dertiger zachtjes van moet huilen. 'Als ik het niet doe, doet niemand het...' gaat snoeihard aantonen waarom Dolf het doet, wat er moet gebeuren, waarom dat niet gebeurt, wiens schuld dat is en waar het uit gaat komen, als het zo doorgaat. Lees die laatste zin gerust nog een keer: Cabaret met een grote H, stand up zonder vangnet, poëzie die pijn mag doen, improvisatie tot op het balkon en hier en daar een kwinkslag. Omdat niemand anders het doet! Een oudejaarsvoorstelling. De oudejaarsvoorstelling wellicht. In ruim tachtig minuten twaalf maanden 2011 uitgebeend, gemarineerd, in hapklare brokjes gehakt en geflambeerd. Alles wat gebeurde, alles wat u vergeten was.

vrij. 7 okt. cabaret: Wilko Terwijn met 'Guerrilla' aanvang: 20.30 uur; toegang: E 17,00 / korting E 15,50 In zijn vijfde one-man show 'Guerrilla' slaat Wilko Terwijn onverwacht toe. De Guerrilla staat voor een tegenbeweging. Maar wat is een tegenbeweging, als alles stilstaat? Wie durft er nog te rebelleren, als rebelleren alleen nog maar kan via een T-shirt of SMS? Wie is er nog bereid om te vechten voor zijn idealen, als niemand meer weet wat dat zijn? De Guerrilla is vaak onzichtbaar, maar altijd aanwezig. Wilko Terwijn ontregelt en saboteert met een mix van stand-up comedy, cabaret en improvisatie. Wie doet er mee? De Guerrilla begint hier! Terwijn veegt de vloer aan met de veronderstelling dat Stand-up Comedy alleen maar lichtvoetig vermaak zou zijn. Hij maakt als lid van 'Night of Comedy' en artistiek leider van het Comedy Café Amsterdam al jaren de Nederlandse podia onveilig.

di. 11 okt. lunchconcert: Erwin Weerstra pianorecital aanvang: 12.30 uur; toegang: E 4,00 (inclusief koffie/thee) Erwin Weerstra (1987) studeert piano aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij David Kuyken. Momenteel volgt Erwin het laatste jaar van de Masters opleiding met piano-solospel als studierichting. Hij was - tot tweemaal toe! - winnaar van het Steinway piano-concours. Erwin heeft naast een Bachelor klassiek piano ook een Bachelor orgel behaald, beide aan het Koninklijk Conservatorium, met Jos van der Kooy als orgeldocent en David Kuyken als pianodocent. Hij volgde verschillende masterclasses, o.m. bij Paul Badura-Skoda, Detlef Kraus en Ton Koopman. Erwin heeft concerten gegeven in diverse concertzalen in binnen- en buitenland, zoals in Wenen, Brussel en Amsterdam. Ook heeft hij in diverse televisieprogramma's opgetreden, o.a. bij Life and Cooking, Ivo Niehe en Z@ppelin.

di. 11 okt. Cinema plus+: 'Vicky, Christina, Barcelona'. (regie Woody Allen) aanvang: 20.00 uur; toegang: E 6,00
Vicky (Rebecca Hall) en Christina (Scarlett Johansson) zijn hartsvriendinnen, maar qua karakter elkaars volstrekte tegenpolen. Ze reizen samen naar Barcelona om er de zomer door te brengen. Vicky houdt van zekerheid en wil er ter plekke haar studie 'Catalaans leven' afmaken voor ze met haar verloofde Doug (Chris Messina) trouwt. Christina weet nog niet wat ze met haar leven wil en houdt van spontane opwellingen en passievolle liefde zonder vooruit te kijken. Zij vindt vooral de verandering van omgeving leuk en is geïnteresseerd in de plaatselijke cultuur. Ze zijn samen naar Spanje gekomen op uitnodiging en als gasten van het al een tijd getrouwde echtpaar Mark (Kevin Dunn) en Judy Nash (Patricia Clarkson). Opnieuw een meesterwerkje van regisseur Woody Allen.

do. 13 okt. Big band: Frits Landesbergen En de West Coast Big Band aanvang: 21.00 uur; toegang: E17,00 / met korting E 15,50 Frits Landesbergen is een slagwerker en vibrafonist met een internationale reputatie. In 1985 cum laude afgestudeerd aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Het winnen van prestigieuze binnen - en buitenlandse jazzprijzen en de daarbij behorende aandacht van de media hebben Frits geen windeieren gelegd: concerten met zijn eigen band en jaarlijks terugkerende tournees met o.a. Madeline Bell, The Rosenberg Trio, Louis van Dijk en Cor Bakker. Hij heeft. gewerkt met o.a. Georgie Fame, Milt Jackson, Toots Thielemans, Eddie Daniels, Louis van Dijk, Scott Hamilton, Joe Pass en Monty Alexander. De West Coast Big Band is een hecht jazzorkest en repeteert elke maandagavond in Theater de Tobbe. Tweemaal per jaar geeft dit orkest een concert in de zaal, hun thuisbasis.

zo. 16 okt: jeugdvoorstelling: Theater de Winter met 'De Jongen uit de Woestijn' (poppentheater 8+) aanvang: 14.00 uur; toegang: E 6,00 (kinderen) / E 6,00 (volwassenen) Jozef woont in de woestijn, met zijn vader en broers. Op een dag heeft hij een droom. Hij droomt dat hij koning wordt als hij volwassen is. De broers denken dat het hem in zijn bol is geslagen. Ze dumpen hem in een put en daarna verkopen ze hem als slaaf naar Egypte. Aan hun vader vertellen ze dat Jozef is opgegeten door een wild beest. Maar Jozef leeft. Hij begint een nieuw leven in Egypte. Een leven van verleiding, bedrog en gevangenschap. Maar Jozef heeft een gave. Een gave om dromen uit te leggen en daar komt hij heel ver mee. In deze voorstelling speelt John 'live' de rol van Jozef. En op twee beeldschermen links en rechts van het toneel speelt hij de 15 personen die in het verhaal voorkomen. Een filmische solovoorstelling met puntige dialogen, veel vaart en vooral humor. Filmmuziek en een strak lichtplan omlijsten het verhaal.

ma. 17 okt: jeugdvoorstelling: Arno Huibers met 'De glimlach en de bom' (clown en toneel 4-12 jaar) aanvang: 14.00 uur; toegang: E 6,00 (kinderen) / E 6,00 (volwassenen) Internationaal genoten duizenden kinderen en volwassenen van de clown die niet praat maar des te meer 'zegt'. In deze show zijn bestaande en nieuwe elementen van de vele soorten theater- en circusclowns op een wonderlijke manier met elkaar verweven. Voeg daarbij maskers en de stoffige toneelmeester Rob Welsing en het theater kan beginnen. Een oud vrouwtje komt de bühne opgesloft en wordt toeschouwer van een verrassend spektakel. De clown in de clinch met microfoon, belichting, toneelmeester en publiek, speelt uiteindelijk zijn muziek van opera tot rock en roll op instrumenten als saxofoon, accordeon, slagwerk, muziekdoosje en vuilnisbak.

wo. 19 okt.: wereldmuziek: Gareth Pearson, Craig D'Andrea en Merel van Hoek aanvang:20.30 uur; toegang: E 17,00 / met korting E 15,50 Riemen vast: op uitnodiging van de Stichting Steelstring bestormt Gareth Pearson het podium van Theater de Tobbe. Deze 22-jarige akoestische gitarist uit Wales speelt met 'verwoestende' kracht. De bezoeker wordt meegezogen door zijn enorme virtuositeit, maar verlaat zonder kleerscheuren het theater. Wel een heel bijzondere ervaring rijker. Pearson deelt het podium deze avond met de 24-jarige in Canada geboren fingerstyle gitarist Craig D'Andrea, één van de nieuwe gezichten in steelstring-land die met zijn eerste cd "Crazy is Catching" meteen opzien baarde en langs de podia toert met grootheden als Andy McKee en Don Ross. "Mijn vriend Gareth Pearson is een enorm talent in zijn genre en één van de beste jonge spelers op dit moment. Ik zie een grote toekomst voor hem" - Jan Akkerman. De zeventien jarige Merel van Hoek leerde zichzelf in korte tijd gitaarspelen tot een niveau dat internationaal opvalt. De bekende Amerikaanse steelgitarist Andy McKee zegt over haar: "Merel is a great new talent! She's really developing her own unique voice on the guitar. A nice mix of skill and creativity. definitely one to listen to!"

za. 22 okt.: cabaret Vincent Bijlo met 'De Cultuuroptimist' aanvang: 20.30 uur; toegang: E 17,00 / met korting E 15,50 Vincent Bijlo zoekt het hogerop in 'De Cultuuroptimist', maar dat kunt u aan, u bent namelijk veel slimmer dan u denkt. De cultuuroptimist, Prozac voor het oor, lichttherapie voor het oog, weldadige massage voor de hersens. Er is iets merkwaardigs met de mensheid aan de hand. Nederland verkinderdagverblijfiseert, maar tegelijkertijd ververzorgingshuist het ook. Je ziet mensen tot ver na hun dertigste op fopspenen zuigen en tegelijkertijd zie je ze op hun veertigste al oud, chagrijnig en zuur worden. En maar zeuren, die vroegbejaarden, dat het vroeger allemaal beter was. Dat er toen nog niemand comazoop of partydrugte, strandrelde of dierenbeulde. Maar wij weten wel beter. Weg met de doom, weg met het navelstaren en de onheilsprofeten, het is tijd voor cultuuroptimisme!.

di. 25 okt. lunchconcert: Jaike Bakker en Mariëlle Rijkaart harp en cello aanvang: 12.30 uur; toegang: E 4,00 (inclusief koffie/thee) Jaike Bakker nam als jong harpiste succesvol deel aan o.m. het Prinses Christina Concours en het Jeugd Muziekconcours te Deventer. In 2009 en 2010 speelde zij als soloharpiste in het Nationaal Jeugdorkest. Zij volgt de Masters opleiding aan het Koninklijk Conservatorium bij Ernestine Stoop. Jaike speelt veel kamermuziek, treedt regelmatig op met orkesten en begeleidt koren. Mariëlle Rijkaart begon haar conservatoriumopleiding bij Fred Pot aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Momenteel studeert zij bij Herre-Jan Stegenga en Ad van Dongen aan het Rotterdams Conservatorium. Daarnaast volgde zij masterclasses bij Godfried Hoogeveen en Louis Claret. Mariëlle maakte lang deel uit van het Isis-kwartet. Sinds 2009 vormt zij samen met pianist Luís Fabiano Rabello een ambitieus duo.

di. 25 okt. Cinema plus+: 'La Tete en Friche' (regie Jean Becker) met o.a. Gerard Depardieu aanvang: 20.00 uur; toegang: E 6,00
Gérard Depardieu is inmiddels 62 jaar, maar hij is nog altijd niet uit de Franse cinema weg te denken. En gelukkig maar. De franse ster acteert nog altijd meesterlijk. Zo ook in de mooie en vooral warme film La Tête en Friche (letterlijk: "onontwikkeld hoofd"). De film gaat over de 45-jarige Germain (Gérard Depardieu), een simpele fransman die nagenoeg analfabeet is. Hij heeft een moeilijke relatie met zijn moeder, die hem als klein kind al duidelijk liet merken dat hij niet gewenst was. Zijn vader kent hij niet. Germain heeft nooit gestudeerd en wordt door zijn vrienden in het café vaak uitgelachen om zijn dommige opmerkingen. Het leven van Germain verandert echter compleet als hij Margueritte (gespeeld door Gisèle Casadesus) ontmoet in het park.

wo. 26 okt. Cinema plus+: 'Il Postino' (regie Michael Redford) met o.a. Massimo Troisi en Philippe Noiret aanvang: 14.00 uur; toegang: E 6,00
De Italiaanse postbode Mario Ruoppolo woont op het zonnige eilandje Salina waar ook de verbannen Chileense dichter Pablo Neruda terechtkomt. Salina is een van de Eolische eilanden ten noorden van Sicilië. Een gedeelte van de film is opgenomen op het eilandje Procida in de Golf van Napels. De eilandbewoners zijn erg enthousiast dat Neruda op hun eiland is komen wonen. Het plaatselijke postkantoor wordt overstelpt met brieven bestemd voor Neruda. Mario heeft de eer de brieven persoonlijk te bezorgen. Elke dag fietst hij naar het afgelegen huis van Neruda. Mario merkt op dat de dichter veel brieven krijgt van vrouwen, dus wil hij ook dichter worden en hij vraagt aan Neruda hoe hij dat moet doen. Neruda helpt hem zo de mooie Beatrice Russo te verleiden.

vrij. 28 okt.: wereldmuziek: Maria de Fátima: 'Tudo isto é Fado'. Fado's met forse dosis hartstocht en melancholie aanvang:20.30 uur; toegang: E 17,00 / met korting E 15,50 'Tudo isto é Fado'. Het is de titel van een fadoklassieker van Amália Rodriguez, maar zeker ook het levensmotto van de Portugese Maria de Fátima. Al sinds haar jeugd geldt voor haar 'Alles is Fado'. In Portugal stond zij toen al met de groten van de fado op het podium. In Nederland, waar zij sinds enige tijd woont, is zij dé vertolker van het klassieke fadorepertoire. De authentieke en overtuigende interpretatie van de fado's met haar mooie doorleefde stem brengt menig toehoorder in vervoering . Daarnaast zingt zij sinds kort Nederlandse levensliederen, voorzien van Portugese tekst, uitgevoerd in een typisch fado-arrangement. Maria de Fátima wordt begeleid door Daniël Raposo, Portugese gitaar; Aleix de Gispert, klassieke gitaar en Felix Hildebrand op contrabas.

za. 29 okt.: cabaret: Mylou Frencken met 'Mylou geeft Licht' aanvang: 20.30 uur; toegang: E 17,00 / met korting E 15,50 Een avond met Mylou Frencken is de allerbeste remedie tegen winterdepressies en voorjaarschagrijn. Want: Mylou geeft licht! In de wereld van Mylou is wat gewoon lijkt bijzonder en wat zwaar lijkt licht. En Mylou heeft er zin in! Kom en laat je verleiden door de kracht van haar scherpe observaties en de bij vlagen absurde humor. Tel daarbij weer veel mooie nieuwe liedjes en je hebt een fonkelnieuw programma van een cabaretière die het licht niet schuwt. Ze heeft een scherp oog voor hoe mensen met elkaar communiceren. Haar humor schuilt in vileine beschrijvingen en laconieke terzijdes. 'Blaas de kaarsen nog niet uit / Alleen maar heel goed kijken / Onze glazen die daar staan / Blaas de kaarsen nog niet uit / Laat het licht je huid bestrijken / Doe het donker nog niet aan'.




Ingezonden persbericht