Stichting Biologica


Vijfduizend Brabantse gemeenteambtenaren krijgen biologische streeklunch


* Algemeen

Ruim vijftien gemeenten en waterschappen in Noord-Brabant doen mee aan de Week van de Smaak (1 t/m 9 oktober). Er staan dan speciale gerechten op de menukaart van het bedrijfsrestaurant: zoveel mogelijk biologisch en uit de streek. Drijvende kracht achter het initiatief is ketenorganisatie Bionext. Het doel van de campagne is dat het aanbod in de kantines structureel verduurzaamt.

De gemeente Aalburg heeft bijvoorbeeld streekappelsap en biologische zuivel in huis voor haar medewerkers. Oosterhout heeft een kaasplankje en notenbrood toegevoegd aan het menu, afkomstig van producenten uit de buurt. Eindhoven pakt groot uit op donderdag en komt o.a. met "brainfood". Medewerkers van de gemeente Oss kunnen elke dag kiezen voor biologische soep of een `streekbroodje' van de dag. Ook de kantine van het Brabantse provinciehuis organiseert speciale activiteiten voor de medewerkers.

De campagne lijkt bij voorbaat al succes te hebben, gezien de enthousiaste reacties van deelnemende gemeenten. Projectleider Miriam van Bree van Bionext: "Een verantwoordelijke van een bedrijfsrestaurant reageerde was positief verrast toen zij hoorde dat er zoveel biologisch verkrijgbaar is bij de groothandels. Nu overweegt zij om zoveel mogelijk over te stappen op biologisch."
Initiatiefnemers van de biologische streeklunch bij Brabantse gemeenten en waterschappen zijn Bionext en de provincie Noord-Brabant. Eerder stimuleerde de provincie Noord-Brabant het gebruik van streek- en biologische producten bij verzorgingshuizen tijdens de Week van de Smaak.

Einde persbericht