Wageningen Universiteit en Researchcentrum
Voeding en stemming centraal op veelzijdig Food4you-festival 2011
29 sep 2011
Onderdeel: Wageningen UR
Vrolijk of somber, alert of romantisch â Kan ons voedsel invloed
uitoefenen op onze stemming? âGood food, better moodâ is het thema van
het vijfde Food4you-kennisfestival over gezond en lekker eten in de
Food Valley-plaatsen Wageningen, Ede, Barneveld en dit jaar ook in
Veenendaal. Van 1 t/m 15 oktober tijdens de nationale Oktober
Kennismaand zijn er culinaire workshops, een foodmarkt, demonstraties,
theater, debat en talrijke presentaties met innovaties als het nieuwe
smeuïge haverbrood, broodspreads van rode zeewier, de yellowtail
kingfish uit Zeeland en de komkommerproef. De grote publieksdag op
zaterdag 8 oktober in Wageningen is ingericht om duizenden bezoekers te
plezieren, te informeren en ons eten te laten beleven. Het gehele
programma is te vinden op www.food4you.nl.
Uitgebreider dan andere jaren strekt het vijfde Food4you-festival zich
uit over de eerste twee weken van oktober en dit jaar voor het eerst
ook in Veenendaal. De activiteiten starten op zaterdag 1 oktober in Ede
met een wereldmaaltijd, een lunch van lokale, fair trade en biologische
producten die per persoon de ecologische voetafdruk niet te boven gaat,
als onderdeel van het culinaire festijn Ede Smakelijk. Op de officiële
openingsdag van Food4you op woensdag 5 oktober verstrekken studenten
het eerste malse, glutenvrije haverbrood in Ziekenhuis Gelderse Vallei
in Ede. Haver is een bijna vergeten graan dat door zijn onverzadigde
vetten een gunstige uitwerking heeft op de bloeddruk en het
cholesterolgehalte. Mensen met een glutenintolerantie (coeliakie)
kunnen het smeuïge â boter overbodig - haverbrood zonder bezwaar eten.
Tijdens het officiële openingssymposium gaan prof. Frans Kok en dr.ir.
Laura Bouwman in op goede voeding en tevens op het omgekeerde
perspectief van de stemming die ons eetgedrag stuurt: good mood, better
food.
Op donderdag 6 en vrijdag 7 oktober zijn er debatten. Het debat âWie
voedt de wijk?â gaat over kleinschalige stadslandbouw, die mensen
samenbrengt, de gezondheid bevordert en de wijk groener maakt. In de
Researcherâs Night (in het Restaurant van de Toekomst): Voeding en het
brein, gaat het over wat voeding met het brein doet en of er zoiets als
hersenvoedsel bestaat. Ook op donderdag 6 oktober is er in Ede het
Onderwijsplein, waar leerlingen van vmbo, havo en vwo kunnen zien wat
de Food Valley hen aan studie- en carrièremogelijkheden te bieden
heeft. Hier is ook de aftrap van de landelijke campagne âHoe maak je
het?â
Publieksdag zaterdag 8 oktober
Op de grote publieksdag in het centrum van Wageningen zijn er
tientallen activiteiten. In de sfeer van het thema âGood food, better
moodâ zijn vier mood-paviljoens ingericht naar vier verschillende
stemmingen, van somber en deprimerend, via optimistisch naar slim en
alert, om bij romantisch en gepassioneerd uit te komen. Elk paviljoen
kent een eigen sfeer met bijpassende voeding. Koks en kunstenaars tonen
met wetenschappers en studenten en samen met Ziekenhuis Gelderse Vallei
de invloed van voeding op je stemming. Te denken valt aan ârouwkostâ en
troostvoer, tartaar van zeesla, broodspread van rood zeewier,
âminnekozen met frambozenâ, eet-daten over lievelingsrecepten en een
blind date voor junioren die inderdaad blind proeven wàt ze eten maar
bijvoorbeeld ook of er verschil is te proeven tussen een bio- en gewone
komkommer. Dezelfde gemoedstoestanden trekken als muzikale Mood-parade,
goed zichtbaar vanuit reuzenrad Happiness, door de stad.
Tijdens een lezing gaat prof. Frans Kok dieper in op zijn boek âGezond
eten, gewoon doenâ en dr. Wido Oerlemans geeft een workshop over de
door de Erasmus Universiteit Rotterdam ontwikkelde Gelukswijzer.
Ook is er op de publieksdag het thema medical cooking. Kookkunst,
voedingsleer en medische wetenschappen ontmoeten elkaar in een
wedstrijd koken voor mensen met gezondheidsproblemen, zoals diabetes,
allergie of moeilijk kunnen slikken. Medical Cooking is voor koks,
patiënten en cliënten in de zorg, artsen en zorgverleners en
hobbykoks.
De publieksdag trok eerdere jaren meer dan tienduizend bezoekers.
Kinderen
Op de publieksdag zijn er veel activiteiten voor kinderen, zoals
theater over een gouden ei, een fruitsamba-optocht en hoe griezelig die
sliertenderrie in je handen voelt waar je wekelijks van kunt smullen.
Kinderen bepalen de energie-inhoud van een abrikoos: Hoe lang moet je
ervoor fietsen of rennen? Op woensdag 5 oktober kunnen kinderen
âcollegeâ krijgen van een echte professor in de Kinderuniversiteit.
Professionals
Beroeps- en vakmensen kunnen terecht op de Food Valley Expo in CineMec
in Ede (13 oktober) over de nieuwste agrotechnologie, voor en door de
agrofoodsector van starters en volwassen bedrijven, onderzoekers,
overheid en intermediaire organisaties. Ook is er de uitreiking van
de Food Valley Award voor het meest innovatieve concept, product of
proces in de food-wereld.
Ook in CineMec vindt op maandag 10 oktober de Food Professional Day
plaats. Als je vooraanstaande wetenschappers en sterrenchefs bij elkaar
zet, ontstaat een inspirerende âchemischeâ reactie. Op het programma:
discussies, demonstraties en workshops over het razendsnel bereiden van
âslow foodâ, haute cuisine met insecten, dubbelzinnige desserts en
keukenexperimenten. Ook het voorkómen van voedselverspilling, duurzame
ingrediënten en gezond en lekker eten in de zorg staan op het menu.
WK Spruitjes koken
Wat is het lekkerste gerecht met spruitjes? Dat moet je kinderen van de
basisschool vragen! Zij vormen de jury in het Wereld Kampioenschap
Spruitjes Koken dat TV-kok Pierre Wind in Veenendaal presenteert.
Pierre Wind reikt daarna in Barneveld de prijs uit voor de beste
schoollunch. Food4you 2011 sluit af met de Wereld Eidagen in Barneveld
op zaterdag 15 oktober met onder meer een fietsroute naar
pluimveebedrijven, en met eihapjes en veel kinderactiviteiten.
Food4you is een kennisfestival georganiseerd door Wageningen UR
(University & Research centre) en Rijn IJssel Vakschool Wageningen.
Organisatiebureau Wageningen draagt zorg voor de conceptontwikkeling en
de productie van publieksactiviteiten. Het festival beoogt het
bewustzijn en de kennis rond gezonde voeding en leefstijl te verhogen
via laagdrempelige, informatieve en onderhoudende activiteiten.