Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Voeding en stemming centraal op veelzijdig Food4you-festival 2011

29 sep 2011

Onderdeel: Wageningen UR

Vrolijk of somber, alert of romantisch â Kan ons voedsel invloed uitoefenen op onze stemming? âGood food, better moodâ is het thema van het vijfde Food4you-kennisfestival over gezond en lekker eten in de Food Valley-plaatsen Wageningen, Ede, Barneveld en dit jaar ook in Veenendaal. Van 1 t/m 15 oktober tijdens de nationale Oktober Kennismaand zijn er culinaire workshops, een foodmarkt, demonstraties, theater, debat en talrijke presentaties met innovaties als het nieuwe smeuïge haverbrood, broodspreads van rode zeewier, de yellowtail kingfish uit Zeeland en de komkommerproef. De grote publieksdag op zaterdag 8 oktober in Wageningen is ingericht om duizenden bezoekers te plezieren, te informeren en ons eten te laten beleven. Het gehele programma is te vinden op www.food4you.nl.

Uitgebreider dan andere jaren strekt het vijfde Food4you-festival zich uit over de eerste twee weken van oktober en dit jaar voor het eerst ook in Veenendaal. De activiteiten starten op zaterdag 1 oktober in Ede met een wereldmaaltijd, een lunch van lokale, fair trade en biologische producten die per persoon de ecologische voetafdruk niet te boven gaat, als onderdeel van het culinaire festijn Ede Smakelijk. Op de officiële openingsdag van Food4you op woensdag 5 oktober verstrekken studenten het eerste malse, glutenvrije haverbrood in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Haver is een bijna vergeten graan dat door zijn onverzadigde vetten een gunstige uitwerking heeft op de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Mensen met een glutenintolerantie (coeliakie) kunnen het smeuïge â boter overbodig - haverbrood zonder bezwaar eten. Tijdens het officiële openingssymposium gaan prof. Frans Kok en dr.ir. Laura Bouwman in op goede voeding en tevens op het omgekeerde perspectief van de stemming die ons eetgedrag stuurt: good mood, better food.

Op donderdag 6 en vrijdag 7 oktober zijn er debatten. Het debat âWie voedt de wijk?â gaat over kleinschalige stadslandbouw, die mensen samenbrengt, de gezondheid bevordert en de wijk groener maakt. In de Researcherâs Night (in het Restaurant van de Toekomst): Voeding en het brein, gaat het over wat voeding met het brein doet en of er zoiets als hersenvoedsel bestaat. Ook op donderdag 6 oktober is er in Ede het Onderwijsplein, waar leerlingen van vmbo, havo en vwo kunnen zien wat de Food Valley hen aan studie- en carrièremogelijkheden te bieden heeft. Hier is ook de aftrap van de landelijke campagne âHoe maak je het?â

Publieksdag zaterdag 8 oktober
Op de grote publieksdag in het centrum van Wageningen zijn er tientallen activiteiten. In de sfeer van het thema âGood food, better moodâ zijn vier mood-paviljoens ingericht naar vier verschillende stemmingen, van somber en deprimerend, via optimistisch naar slim en alert, om bij romantisch en gepassioneerd uit te komen. Elk paviljoen kent een eigen sfeer met bijpassende voeding. Koks en kunstenaars tonen met wetenschappers en studenten en samen met Ziekenhuis Gelderse Vallei de invloed van voeding op je stemming. Te denken valt aan ârouwkostâ en troostvoer, tartaar van zeesla, broodspread van rood zeewier, âminnekozen met frambozenâ, eet-daten over lievelingsrecepten en een blind date voor junioren die inderdaad blind proeven wàt ze eten maar bijvoorbeeld ook of er verschil is te proeven tussen een bio- en gewone komkommer. Dezelfde gemoedstoestanden trekken als muzikale Mood-parade, goed zichtbaar vanuit reuzenrad Happiness, door de stad.

Tijdens een lezing gaat prof. Frans Kok dieper in op zijn boek âGezond eten, gewoon doenâ en dr. Wido Oerlemans geeft een workshop over de door de Erasmus Universiteit Rotterdam ontwikkelde Gelukswijzer. Ook is er op de publieksdag het thema medical cooking. Kookkunst, voedingsleer en medische wetenschappen ontmoeten elkaar in een wedstrijd koken voor mensen met gezondheidsproblemen, zoals diabetes, allergie of moeilijk kunnen slikken. Medical Cooking is voor koks, patiënten en cliënten in de zorg, artsen en zorgverleners en hobbykoks.
De publieksdag trok eerdere jaren meer dan tienduizend bezoekers.

Kinderen
Op de publieksdag zijn er veel activiteiten voor kinderen, zoals theater over een gouden ei, een fruitsamba-optocht en hoe griezelig die sliertenderrie in je handen voelt waar je wekelijks van kunt smullen. Kinderen bepalen de energie-inhoud van een abrikoos: Hoe lang moet je ervoor fietsen of rennen? Op woensdag 5 oktober kunnen kinderen âcollegeâ krijgen van een echte professor in de Kinderuniversiteit.

Professionals
Beroeps- en vakmensen kunnen terecht op de Food Valley Expo in CineMec in Ede (13 oktober) over de nieuwste agrotechnologie, voor en door de agrofoodsector van starters en volwassen bedrijven, onderzoekers, overheid en intermediaire organisaties. Ook is er de uitreiking van de Food Valley Award voor het meest innovatieve concept, product of proces in de food-wereld.
Ook in CineMec vindt op maandag 10 oktober de Food Professional Day plaats. Als je vooraanstaande wetenschappers en sterrenchefs bij elkaar zet, ontstaat een inspirerende âchemischeâ reactie. Op het programma: discussies, demonstraties en workshops over het razendsnel bereiden van âslow foodâ, haute cuisine met insecten, dubbelzinnige desserts en keukenexperimenten. Ook het voorkómen van voedselverspilling, duurzame ingrediënten en gezond en lekker eten in de zorg staan op het menu.

WK Spruitjes koken
Wat is het lekkerste gerecht met spruitjes? Dat moet je kinderen van de basisschool vragen! Zij vormen de jury in het Wereld Kampioenschap Spruitjes Koken dat TV-kok Pierre Wind in Veenendaal presenteert. Pierre Wind reikt daarna in Barneveld de prijs uit voor de beste schoollunch. Food4you 2011 sluit af met de Wereld Eidagen in Barneveld op zaterdag 15 oktober met onder meer een fietsroute naar pluimveebedrijven, en met eihapjes en veel kinderactiviteiten.

Food4you is een kennisfestival georganiseerd door Wageningen UR (University & Research centre) en Rijn IJssel Vakschool Wageningen. Organisatiebureau Wageningen draagt zorg voor de conceptontwikkeling en de productie van publieksactiviteiten. Het festival beoogt het bewustzijn en de kennis rond gezonde voeding en leefstijl te verhogen via laagdrempelige, informatieve en onderhoudende activiteiten.