Gemeente Rotterdam

tentoonstelling en boek over archeologisch onderzoek naar voc-werf delfshaven

27 september 2011 | Gemeentewerken | persbericht

Kleine tentoonstelling `Van werf naar wereldzee' over de opgraving van de VOC-werf in Delfshaven te zien.

Van vrijdag 30 september tot en met 6 november is een kleine tentoonstelling `Van werf naar wereldzee' over de opgraving van de VOC-werf in Delfshaven te zien. In 2007 heeft het Bureau Oudheidkundig Onderzoek van Gemeentewerken Rotterdam (BOOR) de VOC-scheepswerf in Delfshaven opgegraven. Tegelijk met de tentoonstelling verschijnt het boek `Delfshaven: een VOC-werf opgegraven'. Dit is het eerste boek in de nieuwe reeks `Ontdek! Archeologie in Rotterdam' van het BOOR.

VOC-werf Delfshaven
In 2007 is de laatste scheepswerf uit de 17e en 18e eeuw van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) in Delfshaven opgegraven. Op de VOC-werf werden de schepen gebouwd die over de wereldzeeën voeren. Tijdens het onderzoek is de opbouw en inrichting van de VOC-scheepswerf onderzocht en zijn bijzondere vondsten gedaan. In de tentoonstelling zijn werktuigen voor scheepsbouw en houtbewerking te zien zoals beitels, dissels en breeuwijzers. Ook voorwerpen van hout en metaal die een plaats hadden op de 17e- en 18e-eeuwse schepen en persoonlijke bezittingen van de werfarbeiders komen aan bod.

Nieuw boek archeologie in Rotterdam
Het BOOR wil graag de resultaten van archeologisch onderzoek in Rotterdam toegankelijk maken voor het grote publiek. De nieuwe publieksreeks `Ontdek! Archeologie van Rotterdam' is daarvoor ontwikkeld. Het eerste deel in deze serie met de titel `Delfshaven: een VOC-werf opgegraven' is vanaf 3 oktober verkrijgbaar in het Zakkendragershuisje, boekhandels Selexyz en Snoek, Stichting historisch schip `de Delft' en bij het BOOR.

Locatie en openingstijden
De tentoonstelling `Van werf naar wereldzee' is vanaf vrijdag 30 september te zien in het Zakkendragershuisje, Voorstraat 13 te Rotterdam. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. De tentoonstelling is een onderdeel van de OpenDeurDagen die in de weekenden vanaf 30 september tot en met 9 oktober in Delfshaven plaatsvinden.