KPMG

KPMG versterkt positie als adviseur in corporatiesector

De wereld van woningcorporaties is volop in verandering. Corporaties hebben te maken met steeds complexere vraagstukken. KPMG speelt hierop in door haar adviesteam voor woning-corporaties vanaf 1 oktober uit te breiden met zes organisatieadviseurs die voorheen verbonden waren aan Vannimwegen, een adviesbureau dat gespecialiseerd is in de corporatiesector. Daarmee wordt KPMG een van de grotere spelers in de corporatieadvieswereld. Johan van Hoof, tot 1 oktober directeur van Vannimwegen, gaat bij KPMG leiding geven aan dit team.

Dit voorjaar onderzocht KPMG hoe woningcorporaties zelf naar de toekomst kijken. Dat onderzoek wees uit dat corporaties de komende jaren veel aandacht gaan besteden aan kostenbesparing, herijking van hun strategie, schaalvergroting en een cultuuromslag. KPMG denkt dat deze acties inderdaad nodig zijn om de corporatiesector, met een belangrijke maatschappelijke functie, toekomstbestendig te laten zijn.

Binnen deze grote dynamiek met soms tegenstrijdige prikkels en vragen krijgen corporaties steeds meer te maken met complexe vraagstukken die hen nopen tot soms snelle en vaak complexe veranderingen. Een hart voor de volkshuisvesting alleen is al lang niet meer voldoende. Het komt ook aan op deskundigheid, visie en kennis van bedrijfsmatige processen, binnen en buiten de volkshuisvesting.

Expertise
Van Hoof: "De corporatiewereld is in een paar jaar tijd echt veel complexer geworden. Alleen een inhoudelijke insteek is niet meer voldoende. Bedrijfsmatige vraagstukken staan hoog op de agenda. Met onze overstap naar KPMG kunnen we corporaties in de volle breedte adviseren als het gaat om hun strategische en bedrijfsmatige issues. Wij brengen de ervaring mee als het gaat om strategisch inhoudelijke vraagstukken - KPMG heeft een schat van ervaring in andere markten en vanzelfsprekend van de financiële issues die spelen. Dit maakt dat we op alle vlakken een sparringpartner voor commissarissen, bestuurders en management kunnen zijn."

Daarnaast verwacht Van Hoof dat de advisering rond fusie- en samenwerkingsvraagstukken een belangrijke rol zal spelen. Van Hoof: "Die schaalvergroting zet onverminderd voort. Nu zijn er nog ruim 400 corporaties, maar alle signalen wijzen erop dat dat aantal nog fors zal verminderen. Fusies zijn veel meer dan voorheen bedrijfsmatige en zakelijke processen geworden, gebaseerd op een goede businesscase. Ook daar zie ik een mooie match ontstaan tussen een inhoudelijke passie aan de ene kant en een bedrijfskundige bewijsvoering aan de andere kant."

Netwerk van 100 professionals
KPMG kent in zijn totaliteit een netwerk 100 professionals, die werkzaam zijn voor corporaties. Een deel van hen is vrijwel volledig voor corporaties aan de slag en bundelt haar kennis in de branchegroep Woningcorporaties, die onder leiding zal staan van Johan van Hoof (Advisory) en Kees Tegel (Audit). Johan van Hoof leidde bij Vannimwegen de organisatieadviespraktijk en stapt met vijf collega's over naar KPMG. Dit is in goed overleg met Vannimwegen gebeurd. Vannimwegen gaat zonder de zes adviseurs zelfstandig verder.

Kees Tegel: "Met de overstap van deze adviseurs van Vannimwegen heeft KPMG één van de grootste adviespraktijken als het gaat om de advisering van woningcorporaties. Op accountancy gebied hoorde KPMG al bij de grote spelers in de markt. We kunnen onze klanten nu nog meer in de volle breedte adviseren en samen met hen écht het verschil maken."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan-Willem Wits, (020) 656 4404.