Vrije Universiteit Amsterdam PERSBERICHT
30 SEPTEMBER 2011

Vrije Universiteit verkoopt succesvolle spin-off
eXamine BV voorbeeld van wetenschappelijk valorisatieproject

De Vrije Universiteit Amsterdam heeft haar belang in spin-off eXamine BV verkocht aan ict-ondernemer Marco Gorter. eXamine BV verkoopt sinds 2007 sofware voor het uitvoeren van online onderzoeken op basis van methodologie en technologie van sociale wetenschappers van de VU. De verkoop en verzelfstandiging van eXamine vormt de succesvolle afronding van een valorisatieproject, waarbij de kennis van de VU is omgezet in concrete producten en diensten.

Overdracht van technologie aan het bedrijfsleven
Het Technology Transfer Office (TTO) heeft als taak om de wetenschappelijke kennis die binnen de Vrije Universiteit en het VU medisch centrum aanwezig is, te commercialiseren door overdracht van technologie aan het bedrijfsleven of aan spin-off bedrijven. De verkoop van eXamine is hier een succesvol voorbeeld van.

"eXamine is de eerste software spin-off van de VU die de weg naar zelfstandigheid heeft gevonden," zegt Steven Tan, directeur van TTO."Wij hebben alle vertrouwen in de succesvolle uitbouw van de vennootschap onder de leiding van Marco Gorter."

"eXamine heeft de afgelopen jaren een prachtig product ontwikkeld. Dit blijkt uit de vele tevreden gebruikers binnen het wetenschappelijk onderzoeksveld en ook door het succesvolle gebruik door de commerciële onderzoeksbureaus. In nauwe samenspraak met de wetenschap willen wij onze koerst vervolgen," aldus Marco Gorter, directeur van eXamine B.V.

Over eXamine
eXamine is een hulpmiddel om, zonder tussenkomst van onderzoeksbureaus, eenvoudig en goedkoop zelf vragenlijsten te ontwerpen en te beheren. Daarmee speelt eXamine in op de groeiende belangstelling voor online onderzoek die bestaat in de onderwijswereld, bij de overheid en in het bedrijfsleven. De toepassingsgebieden zijn onder andere tevredenheidonderzoek onder medewerkers, klanten of burgers, wetenschappelijk onderzoek, meningpeiling, inspraak, toetsing, advies, aanvragen en afgeven vergunning.