Woonbond


Huurwijzer Online
Verkiezing Beste Huurdersorganisatie & Bewonerscommissie 2011 30-09-2011 Minister weigert af te zien van hogere maximumhuren

Ondanks het kort geding dat de Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam hebben aangespannen gaan de maximumhuren in schaarstegebieden per 1 oktober sterk omhoog.

Minister Leers, waarnemend voor minister Donner, laat de Tweede Kamer per brief weten dat hij juridisch sterk genoeg denkt te staan. Hij neemt daarmee een groot risico, want de kans is groot dat de staat door de rechter in het ongelijk wordt gesteld.

In de dagvaarding wordt kritiek geuit op de manier waarop minister Donner het verhogen van de maximumhuren in schaarstegebieden er door duwt. Daarnaast worden meerdere argumenten genoemd op grond waarvan die verhoging als onwettig moet worden gezien. Bijvoorbeeld dat er in strijd met het wettelijk stelsel van een voor heel Nederland ingevoerde uniforme huurprijsbescherming voor woonruimte, een onderscheid wordt geĂŻntroduceerd tussen schaarstegebieden en niet-schaarstegebieden. En ook dat de bestaande wetgeving beoogt huurders te beschermen tegen te hoge (schaarste)prijzen. Juist daarom is de hoogte van de maximumhuur afhankelijk gemaakt van concreet meetbare voorzieningen en niet van de vraag naar schaarste aan woningen. Om de volledige tekst van de dagvaarding te lezen, kunt u deze downloaden.

De tekst van de dagvaarding (pdf)