CDA


Geen navordering giftenaftrek vrijwilligers
vrijdag 30 september 2011

In 2011 heeft de Belastingdienst de nieuwe uitvoeringsregels over giften van vrijwilligers bekend gemaakt. Na de bekendmaking van deze regels hebben veel vrijwilligers navorderingen gekregen over de jaren 2008, 2009 en 2010. Veel vrijwilligers hebben te goeder trouw een gift op basis van een vrijwilligersverklaring als aftrekpost opgevoerd. Pieter Omtzigt heeft de staatssecretaris in een motie duidelijk gemaakt dat deze navorderingen over 2008, 2009 en 2010 per direct gestopt moeten worden. Anders wordt nieuw beleid met terugwerkende kracht toegepast, dat zou niet eerlijk zijn. Deze motie is door de Kamer met bijna volledige stemmen aangenomen.

De staatssecretaris heeft de Kamer hierop per brief geïnformeerd dat de Belastingdienst over deze jaren geen navorderingen meer zal opleggen. Dit betekent dat vrijwilligers die te goeder trouw hebben gehandeld bij het invullen van de giftenaftrek over 2008, 2009 en 2010 geen navordering mogen krijgen van de Belastingdienst. Vrijwilligers waarvan de navorderingsaanslag definitief is, kunnen de Belastingdienst verzoeken om de navorderingsaanslag te vernietigen.

De enige uitzondering op deze regels is als er bij de Belastingdienst een zwaar vermoeden is van misbruik van de giftenaftrek. Vandaag heeft het CDA de staatssecretaris van Financiën gevraagd wat hij onder âmisbruikâ verstaat en of de Belastingdienst ook gaat stoppen met navorderen bij vrijwilligers die een vergoeding hebben gekregen voor hun inzet en tijd en niet alleen voor de gemaakte kosten.

Het CDA is blij dat de staatssecretaris zo snel en overtuigend aan de slag is gegaan met de uitvoering van de motie. Wij hopen dat dit het einde betekent van de problemen die vrijwilligers met de giftenaftrek ondervonden hebben. Maar om daarvan zeker te zijn hebben we deze week nog wel een aantal vragen en casussen voorgelegd aan de staatssecretaris.Â