Waterschap Rivierenland

3000 touwen zorgen voor schoner water

Waterschap Rivierenland is samen met Royal Haskoning gestart met een vernieuwende proef om het water in de sloten schoner te maken. In veel sloten en beken zitten teveel voedingsstoffen. Dat geeft problemen voor planten en dieren. De proef bestaat uit een drijvend systeem waarop ruim 3000 touwen zijn vastgemaakt. De touwen vormen een goede leefomgeving voor algen, bacteriën en andere micro-organismen. Deze organismen halen voedingsstoffen zoals stikstof en fosfaat uit het water. Dit komt de waterkwaliteit ten goede.

De proefopstelling is deze zomer in Overasselt geïnstalleerd. Het komende jaar worden er metingen gedaan om te kijken of het systeem van touwen werkt en of het geschikt is om op andere locaties toe te passen. Als de proef succesvol verloopt, wordt het systeem mogelijk op meerdere plaatsen ingezet om aan de Europese waternormen te kunnen voldoen. De proef is een onderdeel van het Duits-Nederlandse samenwerkingsproject `Natuurlijke Grenswateren'. Bestuurders van zowel de Duitse als de Nederlandse projectpartners zullen op 29 september de proeflocatie bezoeken.

Wilt u met eigen ogen zien hoe 3000 touwen zorgen voor schoner water? U bent van harte welkom om aan te sluiten bij het veldbezoek. Dit vindt plaats op 29 september van 15.45 tot 16.30, in de buurt van Gaasselsedam 1 in Overasselt.

Bericht in PDF '3000 touwen zorgen voor schoner water'