Gemeente Gennep


College Gennep stelt begroting 2012 vast

Ombuigingen zorgen voor herstel financiële positie gemeente

Op 27 september 2011 heeft het college van B&W van Gennep een sluitende begroting voor 2012 en de daarop volgende periode van 2013-2015 vastgesteld. Het college heeft flink moeten ingrijpen om de gemeentelijke financiën voor de korte en langere termijn op orde te krijgen.

"We willen een solide financiële basis voor Gennep. Daarom ontkomen we niet aan bezuinigingen. We streven er daarbij naar de zwakste groepen in de Gennepse samenleving zoveel mogelijk te ontzien", aldus verantwoordelijk wethouder Harry van den Bogaert. Daarnaast worden ook nieuwe zaken opgepakt. Het gaat dan bijvoorbeeld om het ontwikkelen van een fysiek loket voor het Centrum Jeugd en Gezin, de inrichting van de voormalige Goede Herderschool, het verbeteren van wandel- en fietsroutes en het komen tot gelijkwaardige afspraken met de buitensportverenigingen.

Solide en realistisch Uitgangspunt voor het college is een solide en realistische begroting. Al eerder, bij de begroting voor 2011, heeft de gemeente een aantal bezuinigingen doorgevoerd. De financiële positie van Gennep is dit jaar onder druk komen te staan door het negatieve resultaat van de jaarrekening 2010. Daarnaast worden de inkomsten voor de gemeente minder door bezuinigingen van de rijksoverheid. Daardoor heeft de gemeente minder geld te besteden. Om de begroting voor de komende jaren in evenwicht te brengen en te houden, zijn extra ombuigingen nodig van circa EUR 1,2 miljoen. Hierbij worden tevens maatregelen genomen om de reservepositie meer in balans te brengen.

Ombuigingen De ombuigingen die het college in de begroting heeft opgenomen betreffen onder meer een versobering van de Wmo-voorzieningen, de verkoop van een deel van de gronden die de gemeente in eigendom heeft en aanpassingen van subsidies. In de Voorjaarsnota 2012 was al besloten om de OZB te verhogen met een inflatiecorrectie. Het college heeft de verschillende lokale lasten nog eens goed in onderlinge samenhang bezien. De aanvankelijk geplande stijging van de rioolheffing wordt niet doorgevoerd. Per saldo zal de Gennepenaar de komende jaren te maken hebben met een lichte verhoging van de lastendruk. Daarnaast is in de begroting een beperkte verhoging van de toeristenbelasting opgenomen.

Vervolgtraject De raad heeft het laatste woord over de begroting en de daarin opgenomen bezuinigingen. Op 17 en 18 oktober wordt de begroting behandeld in de raadscommissies. De definitieve besluitvorming vindt plaats in de raadsvergadering van 7 november a.s.

Download hier Programmabegroting gemeente Gennep 2012 - 'Kiezen en doen maakt sterker' >>.