Gemeente Súdwest Fryslân


Nieuws

Raad bespreekt Hoofdlijnennotitie Erfgoedbeleid

reddingmaatschappij

De afgelopen maanden heeft de gemeente Súdwest-Fryslân verschillende partijen, organisaties en experts gevraagd naar hun visie op erfgoed. De belangrijkste uitkomsten van deze gesprekken zijn verwerkt in de hoofdlijnennotitie Erfgoedbeleid. In oktober bespreekt de gemeenteraad deze hoofdlijnennotitie.

De uitstraling van de gemeente Súdwest-Fryslân wordt voor een belangrijk deel bepaald door het aanwezige erfgoed. Het cultuurlandschap met de daarin gelegen historische dorpen en steden vormt het silhouet van de gemeente. Uit de gesprekken die de gemeente Súdwest-Fryslân de afgelopen maanden voerde met verschillende partijen is gebleken dat het belangrijk is om de positie als grote erfgoedgemeente in te gaan nemen. `We kunnen op verschillende manier uitdragen dat we trots zijn op deze schat aan cultureel schoon en dat we de waarde hechten aan het behoud van deze parels', aldus wethouder Sinnema.

Het overgrote deel van het cultureel erfgoed is eigendom van organisaties en burgers. Het is van belang om deze groeperingen een goede positie te geven. Tot behoud van het cultureel erfgoed is het van belang geen extra regelgeving toe te passen, maar te stimuleren. Voor een evenwichtige en duurzame instandhouding van het erfgoed is het van belang om erfgoedbeleid te ontwikkelen. Voor het ontwikkelen van dit beleid heeft de gemeenteraad in april de Startnotitie Erfgoedvisie vastgesteld. Hiermee zijn er afspraken gemaakt over het proces dat wordt doorlopen met als eindresultaat door de raad vastgesteld erfgoedbeleid voor de gemeente Súdwest-Fryslân. Met deze Hoofdlijnennotitie worden de kaders geschetst van het nieuwe erfgoedbeleid. Deze kaders worden verder uitgewerkt in het Erfgoedbeleid.