Gemeente Schouwen-Duiveland

bundelen krachten in samenwerking Openbare Geestelijke Gezondheidszorg

Zorgpartijen Schouwen-Duiveland bundelen krachten in samenwerking Openbare Geestelijke Gezondheidszorg

PERSBERICHT: Op donderdag 29 september ondertekenen diverse (zorg)partijen een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ).

Ondertekening 14.00 tot 15.00 uur gemeentehuis Zierikzee

Op donderdag 29 september ondertekenen Agathos thuiszorg, Allévo zorg- en dienstverlening, Centrum voor Jeugd en Gezin Schouwen-Duiveland, Centrum voor geestelijke gezondheidszorg Emergis, GGD Zeeland, Indigo, Leges des Heils Welzijns- en gezondheidszorg, MEE Zeeland, Politie Zeeland, SMWO stichting maatschappelijk werk en welzijn Oosterschelderegio, Het Welzijnshuis Schouwen-Duiveland, Woningbouwvereniging Zeeuwland, De Zuidhoek en de gemeente Schouwen-Duiveland een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ). Het doel van de samenwerking is het verbeteren van de hulpverlening aan kwetsbare burgers. U bent van harte welkom tijdens deze bijeenkomst.

Het terrein van de openbare geestelijke gezondheidszorg kenmerkt zich door een complexe problematiek. Vele organisaties en instellingen zijn betrokken bij het aanbod aan zorg en hulpverlening. Onderlinge afstemming tussen de betrokken partijen is van groot belang.

Afstemming

Het doel van de samenwerking is om snel en efficiënt te kunnen reageren op cliënten in de gemeente Schouwen-Duiveland en om te zorgen dat de hulp van verschillende instanties op elkaar wordt afgestemd. In Nederland valt gemiddeld 0,7 procent van de bevolking onder de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ). Voor de gemeente Schouwen-Duiveland betekent dit zo'n 250 mensen. Dit is een zeer kwetsbare groep burgers die zelf geen hulpvraag (kunnen) stellen, slecht contact kunnen leggen of onderhouden met reguliere hulpverleners, in het bestaande ondersteuningsaanbod tussen wal en schip vallen en een kleine groep die de openbare orde verstoren en het veiligheidsgevoel van medeburgers aantasten.

Invulling

De betrokken instanties nemen deel aan het netwerkoverleg dat maandelijks plaatsvindt. Het is de bedoeling dat ze gebruik maken van elkaars kennis en capaciteit. Per cliënt bepalen zij wie verantwoordelijk is voor het cliëntencontact en afstemming met andere instanties. Het netwerk adviseert de gemeente ook hoe een samenhangende en effectieve aanpak te realiseren op het gebied van maatschappelijke opvang, vrouwenopvang, huiselijk geweld en verslavingszorg. Om de kwaliteit van de samenwerking te waarborgen, wordt de samenwerking jaarlijks geëvalueerd. Jaarlijks komt er een overzicht van de behaalde resultaten. De partijen committeren zich in eerste instantie voor een periode van drie jaar. Hierna wordt bekeken of de samenwerking verder voortgezet wordt.

Aanleiding

De gemeente Zierikzee en de rechtsopvolger gemeente Schouwen-Duiveland kent al twintig jaar het Verslavingszorgoverleg. Een netwerk van professionals die vanuit zorg en openbare orde mensen met een manifeste verslaving monitoren. Vanuit dit overleg kwamen steeds meer geluiden dat overlast en problemen met mensen die uit zichzelf geen hulp inroepen, zich niet beperken tot de groep verslaafden. Dit was de aanleiding dat onder regie van de gemeente Schouwen-Duiveland een OGGZ-overleg wordt opzet.

1/1 Laatst gewijzigd: 29 september 2011
---

Hoofdnavigatie

* Inwoners catalogus * Nieuws + Nieuwsberichten
+ Informatiepagina weekkrant

+ Gemeentegids

+ E-mailnieuwsbrief

* Bestuur en Organisatie

* Beleid en Regelgeving

* Ruimtelijke plannen

* Wonen en Omgeving

* Trouwen

* Zorg en Welzijn

* Werk en Inkomen

* Onderwijs

* Toerisme en vrije tijd

* Veiligheid

* Gemeentearchief

* Uw mening telt

* Contact

CONTACT

Postadres:
Postbus 5555
4300 JA Zierikzee

Bezoekadres:
Laan van St. Hilaire 2
T: (0111) 452 000
F: (0111) 452 452
gemeente@schouwen-duiveland.nl

Openingstijden balies
Burgerzaken
ma-di-vr 8.30-12.30 uur
wo 8.30-16.00 uur
do 8.30-20.00 uur

Ruimte en Milieu
Belastingen
Werk, Inkomen, Zorg
ma-di-vr
8.30-12.30 uur
wo-do 8.30-16.00 uur

---

Uitgelicht

Inwoner
Bedrijf
Bezoeker

Direct naar


* Weblog burgemeester

* Vacatures

* Vergaderstukken Raad

* Vergaderstukken OR

* Vergaderstukken SenB

* Besluiten BenW

* Plannen ter inzage

* Strategische Visie

Strategische Visie
DNA
Veilig Donker
zorgloket
cjg
Home
headerfoto

---

Zoeken

Zoeken

Zoek op trefwoorden ____________________ Zoek

Ondersteunende navigatie


* Portaal |

* Home |

* Vacatures |

* Sitemap |

* Links

---

Ondersteunende navigatie footer


* twitter |

* RSS nieuws voor inwoners |

* YouTube |

* facebook |

* Proclaimer

---