FNV Bondgenoten

"Supermarkt wordt speeltuin" - werknemers in actie voor toekomst branche
Donderdag 29 september a.s. voeren werknemers van supermarkten samen met FNV Bondgenoten ludiek actie voor een fatsoenlijke cao.

Supermarkt wordt speeltuin

Onder de noemer `Supermarkt wordt speeltuin' worden leden van de werkgeversdelegatie uitgenodigd zich uit te leven op het springkussen voor het kantoor van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Paul Ulenbelt (SP) komt zijn steun betuigen. Rond 15.30 uur worden een petitie en een jojo (formaat XL) overhandigd aan de werkgevers. Om 16.00 uur gaat de zesde onderhandelingsronde voor de cao van start.

Jongeren worden niet serieus genomen

Arie van der Pijl, bestuurder FNV Bondgenoten: "75 procent van de werknemers in de supermarktbranche is jonger dan 23 jaar en het aantal neemt nog steeds toe. Daar is niets mis mee, ware het niet dat jongeren op alle fronten tekort wordt gedaan. Op loon, contractvorm, arbeidsduur en inhoud van het werk. Het is goed dat jongeren werkervaring kunnen opdoen. Maar met het huidige jeugdloon en de eisen die aan hen worden gesteld, lijkt het eerder op uitbuiting. De supermarkt lijkt een speeltuin te worden waar de werkgevers de steeds jongere werknemers absoluut niet serieus nemen."

Petitie voor een fatsoenlijke cao

In de petitie roepen werknemers de werkgevers op om de toekomst van de branche te verbeteren onder andere door een structurele loonsverhoging op inflatieniveau, het afschaffen van de jeugdlonen en gelijk loon voor gelijk werk. Volgens de bond concurreren werkgevers op kosten in plaats van op service en kwaliteit. "Door het vasthouden aan de jeugdschalen wordt de prijzenslag dus door jongeren gefinancierd", aldus Van der Pijl.

Minder vaste contracten leiden tot groeiende onzekerheid voor werknemers

In toenemende mate worden mensen op basis van contracten voor 12 uur of minder aangenomen en wordt een grote mate van flexibele inzetbaarheid geëist. Van der Pijl: "De werknemers willen zich graag blijven inzetten voor de branche maar ze maken zich zorgen over de toekomst. Na drie tijdelijke contracten is er voor velen geen plaats meer in de supermarkt. Zo gaat veel kennis en ervaring verloren. Het wordt tijd dat werkgevers hun werknemers op nummer 1 zetten en niet hun marges."

De cao supermarkten is bindend voor alle medewerkers in de supermarkten. De cao geldt voor circa 260.000 werknemers, hiervan is 75 procent jonger dan 23 jaar.

Gewoon Goed Werk

In Nederland werken veel mensen met een laag salaris en onder onzekere, slechte omstandigheden. FNV Bondgenoten vindt dat iedereen recht heeft op `Gewoon Goed Werk'. Dat wil zeggen: gelijke arbeidsvoorwaarden voor gelijk werk, gezond en veilig werk, toegang tot sociale zekerheid en een fatsoenlijk pensioen. Of je een vast contract hebt of niet, of je Nederlander bent of niet, of je baan is ge-outsourced of niet. Circa
1,4 miljoen mensen in Nederland verdienen minder dan 10 euro per uur en
1,9 miljoen hebben mensen geen vaste baan. Zij werken in de schoonmaak, vleesverwerking, post, uitzendbranche, supermarkten en in de taxisector.