Cursusmateriaal Fytoquest en Fyto-ondernemerscheck uitgebreid
Fytosanitaire maatregelen in de tuinbouw in beeld gebracht
WAGENINGEN, 20110928 -- Sinds de start van schooljaar 2010-2011 kunnen jongeren leren over fytosanitaire zaken met behulp van de interactieve game ‘Fytoquest’. In het spel kunnen jongeren via films, quizzen, puzzels en open vragen meer te weten komen over de wereld achter quarantaine organismen. Per 28 september 2011 is het spel uitgebreid met een module over potplantenteelt. Tevens zijn er enkele verbeteringen doorgevoerd in het spel. Ook de ondernemerstool ‘Fyto-ondernemerscheck’ is nu voorzien van een onderwijsmodule met opdrachten voor leerlingen.
De Fytoquest is ontwikkeld door AgriHolland. De Fyto-ondernemerscheck is ontwikkeld door AgriHolland in samenwerking met CLM, telers, landbouworganisaties, keuringsdiensten en overheidsinstanties. De Fytoquest en Fyto-ondernemerscheck zijn ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.
Fytoquest
De fytoquest laat zien hoe interessant plantgezondheid kan zijn via actuele voorbeelden, zoals aardappelmoeheid, de Oost-Aziatische boktor, invasieve waterplanten in de groene ruimte, Tuta absoluta (geen Q-organisme) in de tomatenteelt en het Arabis mozaiëkvirus in de bloembollenteelt. Daar is nu de virusproblematiek in de potplantenteelt bijgekomen. Dat het om verschillende - en soms botsende - belangen gaat, blijkt in de vele korte interviews met deskundigen die in de fytoquest zijn verwerkt, waaronder medewerkers van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (divisie Plant), EL&I, LTO, onderzoekers van Wageningen UR en telers.
Veranderingen in het spel
Naast het aanbieden van een nieuwe module is ook de manier van aanbieden van het spel veranderd. Voorheen moest je inloggen als je het spel wilde spelen. Door in te loggen werden je vorderingen in het spel bewaard en kon je op een later tijdstip weer verdergaan. De inloggegevens werden 1 maand bewaard. Veel mensen wilden echter wel de films en opdrachten bekijken, maar zonder dat de resultaten bewaard bleven. Daarom kan men bij de start nu kiezen uit de mogelijkheid om wel in te loggen en mee te doen aan de topscorelijst, of om niet in te loggen en de quest anoniem in te vullen.
De fytoquest is als lesmateriaal gericht op leerlingen van niveau 4 van het groene MBO, de eerste jaren van het HBO en van Havo/VWO 4/5 die interesse hebben in een groene vervolgopleiding. Maar iedereen kan gratis zijn of haar kennis testen op www.fytoquest.nl.
Leerling-opdrachten Fyto-ondernemerscheck
Naast de Fytoquest gericht op leerlingen heeft AgriHolland voor agrarische ondernemers de Fyto-ondernemerscheck ontwikkeld. Deze zelftoets wijst ondernemers op de risico’s van quarantaine plantenziekten en plagen. Een aantal telers heeft hun praktijksituatie uitgelegd en laten vastleggen op video en er is een check, de fyto-ondernemerscheck, op het internet ontwikkeld waarmee telers anoniem hun eigen bedrijf kunnen toetsen op bedrijfsvoering en hygiëne en hiermee risico's op ziekten en plagen beperken.
Deze films bleken echter zoveel geschikt materiaal voor het onderwijs te bevatten dat hier nu ook opdrachten bij zijn gemaakt. Deze opdrachten zijn getoetst aan de kwalificatiestructuur voor de groene sector (De Groene Standaard) en zijn gericht op bepaalde uitstroomprofielen. Zo zijn er opdrachten speciaal gericht op Loonwerk, Teelt en Vershandel, logistiek en transport. Deze opdrachten zijn ook per 1 oktober 2011 openbaar en gratis te gebruiken door scholen. Zie voor meer informatie www.fyto-ondernemerscheck.nl.
AgriHolland