Nederlandse Vereniging van Journalisten

Conferentie Right To Know Day

vrijdag 16 september 2011 | Ter gelegenheid van de internationale Right To Know Day wordt op 28 september een conferentie georganiseerd waarin alle aspecten met betrekking tot de toegang tot overheidsinformatie wordt toegelicht. Gasten zijn wetenschappers, journalisten, topjuristen, de Nationale Ombudsman, de Landsadvocaat en diverse politici. Ook NVJ-secretaris Thomas Bruning zal een workshop geven.

De Right To Know Day wordt ieder jaar op 28 september in veel landen georganiseerd om stil te staan bij het belang van de toegang tot informatie. In Nederland werd de dag vorig jaar voor het eerst georganiseerd door onderzoeksjournalist Brenno de Winter. Voor de editie van dit jaar is de samenwerking gezocht met de vakgroep Recht van de Rijksuniversiteit Groningen om de dag gezamenlijk op te pakken. Tijdens de dag komen thema's aan bod, waaronder de dreigende inperking van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), Verdrag van Tromsø, voorontwerp Algemene wet overheidsinformatie (Awo), hergebruik, Wob en privacy.

De datum voor de bijeenkomst is gelukkig, omdat de Commissie Binnenlandse Zaken in de Tweede Kamer een dag later, op 29 september, een hoorzitting organiseert, waar veel van de sprekers bevraagd zullen worden over hun ervaring met de Wob.
De dag wordt ondersteund door NVJ, het Persvrijheidsfonds, de Belgisch-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ), Stichting Vrijschrift en Stichting `Dat Zou Jij Wel Willen Weten'.

Datum en tijd: 28 september, 12:30 - 17:45 uur
Locatie: Het Kasteel, Melkweg 1, 9718 EP Groningen De toegangsprijs is EUR75,- incl. BTW. NVJ leden betalen EUR50, - en studenten EUR12,50.
Meer informatie en aanmelden: http://righttoknow.nl/